Maailmanlaajuisen katkoksen jälkeen WhatsApp on jälleen toiminnassa

208

WhatsAppin palvelut palautettiin tiistaina yli kaksi tuntia kestäneen katkoksen jälkeen, joka vaikutti sekä yksityis- että yritysasiakkaisiin. Pikaviestiverkko oli poikki tuhansille käyttäjille sekä Intiassa että kaikkialla maailmassa, minkä vuoksi heidän oli mahdotonta lähettää tai vastaanottaa viestejä tai tarkastella tilapäivityksiään.

Yhtiö ei julkistanut keskeytyksen syytä. Sovelluksen ollessa alhaalla vähemmän suuria ongelmia oli muissa verkkopalveluissa, kuten Instagramissa ja Facebook Messengerissä, jotka ovat Whatsappin sisaralustoja.

WhatsAppista on kehittynyt elintärkeä viestintäväline niin kodeissa kuin työpaikoilla. WhatsAppin tuntikausia kestänyt katkos lokakuussa vaikutti omaisuuserien, kuten kryptovaluuttojen ja öljyn, kauppaan, ennen kuin treidaajat turvautuivat vaihtoehtoisiin alustoihin, kuten Telegramiin.

Kahden tunnin käyttökatko on iso asia Metalle, mutta se on lyhyt verrattuna yhtiön viiden tunnin ongelmaan vuosi sitten. Tuolloin Facebookin verkkoinsinöörit tekivät konfigurointivirheen, joka käytännössä ilmoitti koko internetille, että palvelun palvelimet olivat offline-tilassa. Internetin hajallaan olevat järjestelmät tarvitsivat useita tunteja suodattaakseen päivityksen kokonaan pois, vaikka se saatiinkin nopeasti peruttua.

Katkos aiheutti todennäköisesti vakavia häiriöitä. Ohjelmisto on suosittu väline ryhmäviestintään sosiaalisissa, ammatillisissa ja vanhempien tehtävissä, koska se tarjoaa viesteille päästä päähän -salauksen. Jopa kiistanalaiset hallituksen ministerit ovat käyttäneet sitä. NetBlocks-nettiseurantayrityksen mukaan katkos vaikutti käyttäjiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja ympäri maailmaa. Myös australialaisilla ja ukrainalaisilla käyttäjillä on ongelmia palvelun käytössä.

Vaikka WhatsAppin käyttökatkokset ovat vielä suhteellisen harvinaisia, niillä on merkittävä vaikutus maailmanlaajuiseen viestintään, sillä yli kaksi miljardia ihmistä käyttää sovellusta kuukausittain.