Ura mielessä? Kuinka laatia toimintasuunnitelma uraasi varten

352

Toimintasuunnitelma urallesi on tiekartta, jota seuraamalla voit edetä urallasi. Siinä hahmotellaan viisaita toimia, joita toteuttaa ammatillisen potentiaalisi hyödyntämiseksi. Organisaation antamaa tukea työntekijän ammatilliselle kehittymiselle kutsutaan urakehitykseksi.

Valmennus, mentorointi, taitojen kehittäminen, verkostoituminen ja urasuunnittelu kuuluvat usein tähän tukeen. Henkilöstöhallinnon liikekumppanit tai johtajat sekä henkilöstöhallinnon toiminnot, kuten oppiminen ja kehittäminen, rekrytoivat ja palkkaavat osaajia.

Ammatinvalinnan tekeminen uran toimintasuunnitelmaa varten

Ammatinvalinta on ensimmäinen askel uratoimintasuunnitelman laatimisessa. Voit käyttää urasuunnitteluprosessia päättäessäsi, minkä ammatin haluat urallesi valita. Muutama vaihe on otettava.

Ota aikaa

Jos haluat selvittää arvojasi, kiinnostuksen kohteitasi, kykyjäsi ja persoonallisuustyyppiäsi, kokeile erilaisia itsearviointityökaluja. Tavoitteenasi on laatia luettelo ammatteista, jotka sopivat näihin ominaisuuksiin. Luettelossasi tulisi mieluiten olla 10-15 eri ammattia.

Tee tutkimusta

Nyt kun tiedät hieman itsestäsi, sinulla pitäisi olla lista mahdollisista ammateista. Ala asettaa ammatteja paremmuusjärjestykseen, vertailla niitä ja ottaa huomioon muuttujia, kuten työpaikkojen saatavuus, vanhentuneisuus ja muut muuttujat. Vähennä harkitsemiesi mahdollisten uravaihtoehtojen määrää.