Twitter ja Meta poistivat pro-USA sisältävää propagandaa alustoiltaan

278

 

Twitter ja Meta ovat aktiivisesti poistaneet verkkopropagandaa alustoiltaan. Nämä verkkokampanjat edistivät Yhdysvaltojen asioita ulkomailla vääristelemällä tietoja ja tosiasioita. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun jättimäinen teknologiayritys on ryhtynyt toimiin tällaisten asioiden poistamiseksi aktiivisesti. Ne yrittivät poistaa heinä- ja elokuussa niin monia väärennettyjä tilejä, jotka levittivät valeuutisia aiheuttaakseen ongelmia kansainvälisesti.

Mikä voisi olla tarkoitus?

Silti toiminnan takana olevaa tarkoitusta ei ole havaittu. Twitterissä työskentelevä tutkija mainitsee, että propagandaa pyörittävät henkilöt ovat havainneet oletetuiksi lähtöalueiksi Yhdysvallat ja Iso-Britannian. Toisaalta alkuperämaaksi on mainittu Meta.

Ketkä olivat kohteita?

Propagandan kohteina olivat Lähi-itä ja Keski-Aasia, joten teon konsepti on jokseenkin oletettavissa. Poliittinen luonne on saattanut vaikuttaa tekoon. Myös käytetyt tilit oli luotu 5 vuotta sitten. Teon valmistelu ei siis ole uutta. Lisäksi teknologiayhtiöt huomasivat, että kampanjat käyttivät peilifaktoja, jotta he voisivat käyttää näitä tietoja länttä vastaan.

Näihin kuului muun muassa väärennettyjen valokuvien luominen ihmisistä käyttämällä keinotekoisesti luotuja kuvia. Ne olivat läsnä useissa sosiaalisissa medioissa propagandansa toteuttamiseksi. Huolestuttavinta on, että ne olivat myös välittäneet tietoja lähteistä, jotka edellyttivät lupaa, ja ne olivat laillisia lähteitä. Nyt on huolestuttavaa, miten nämä tiedot välitettiin heille.