Uusien asuntojen rakentamisen väheneminen pandemian aikana

134

Yhdysvaltojen asunto- ja kaupunkikehitysministeriön mukaan maaliskuussa 2022 asuntotuotanto on laskenut yli 22 prosenttia helmikuusta. Tämä on hälyttävää, sillä aiemmin ongelmana oli uusien talojen kysyntä, jotta niihin mahtuisi enemmän ihmisiä.

Raportista käy myös ilmi, että kausitasoitettu vuotuinen rakennushankkeiden määrä oli 1 216 000 asuntoa, kun helmikuussa arvioitiin 1 564 000 asuntoa, mikä on 22,3 prosentin pudotus. Tämä on suurin kuukausittainen pudotus sitten vuoden 1984. Tämä vaikutti koko Yhdysvaltoihin, mutta koillisosa kirjasi suurimman pudotuksen, noin 42,5 % helmikuusta. Lisäksi asuntojen valmistumisaste laski helmikuussa 6,1 %:n alapuolelle. Rakennuslupien määrä laski 6,8 prosenttiin.

Vaikka tiedot osoittavat huomattavia pudotuksia kuukausitasolla, sekä asuntojen aloitusmäärät että rakennuslupamäärät maaliskuussa 2020 olivat edelleen maaliskuun 2019 tason yläpuolella. Se osoittaa liiketoiminnan valitettavaa laskua. Suuntaus oli nousemassa vuosikymmenen korkeimmaksi.

Pandemia on vaikuttanut myös asunnon ostoa koskevien asuntolainahakemusten määrään, asunnon ostolausuntoihin ja ostajien ilmoitettuun kiinnostukseen. Koronaviruspandemia on myös hidastanut asuntomarkkinoita vuoden vilkkaimpana sesonkiaikana.