Tiedustelupalvelut tutkivat Viasatin hakkerointia

31

Yhdysvaltalainen satelliittiviestintäpalvelujen tarjoaja Viasat hakkeroitiin päivänä, jona se hyökkäsi Ukrainaan. Massiivisimman kyberhyökkäyksen takana uskotaan olevan Venäjä. Tämä merkittävä verkkohyökkäys vaikutti niin sotilaalliseen, valtiolliseen kuin julkiseen viestintään.

Länsimaiset tiedustelupalvelut ovat tutkineet tätä kyberhyökkäystä. Vaikka asiantuntijat eivät ole vielä esittäneet julkista syytettä, he ennakoivat, että Venäjä on hakkeroinut nämä satelliittiviestinnät pyyhkiäkseen laitteet pois hyökkäyksen alkamispäivänä. Ukraina on kuitenkin osoittanut olevansa kestävämpi kyberhyökkäyksiä vastaan. Tämä verkkohyökkäys vaikutti myös muihin Euroopan maihin.

Viasat on viestintäsatelliitti, joka tarjoaa viestintää satelliittien verkoston kautta. Viasat kertoi, että se joutui vaihtamaan joidenkin asiakkaiden modeemit hyökkäysten jälkeen. Ydinverkkoinfrastruktuuri ja itse satelliitti eivät kuitenkaan vahingoittuneet. Viasat sanoi lausunnossaan: ”Viasat työskentelee aktiivisesti jakelijoiden kanssa palvelun palauttamiseksi niille kiinteän laajakaistan käyttäjille Euroopassa, joihin tämä tapahtuma on vaikuttanut.”

Läntinen tiedustelupalvelu sanoi: ”Jos se lopulta johtuisi Venäjältä, se sopisi hyvin yhteen sen kanssa, mitä odotamme heidän tekevän, eli käyttävän kybervalmiuksiaan sotilaallisen kampanjansa tukena.” Yhdysvaltain kyberviranomaiset ovat varoittaneet: ”tietoisia mahdollisista uhkista Yhdysvaltain ja kansainvälisille satelliittiviestintäverkoille”.