Ovatko QR-koodit vaarallisia?

141

QR-koodeista on tullut suosittu keino tallentaa ja vaihtaa tietoa jokapäiväisessä elämässämme. Monet meistä käyttävät nyt koodeja tiedon jakamiseen eri tarkoituksiin, kuten ravintolalaskujen maksamiseen, hotellihuoneisiin sisäänpääsyyn, palvelujen saamiseen sairaaloissa ja tuotteiden ostamiseen tavaratalosta. Erityisesti tämän kätevän teknologian käyttö lisääntyi pandemian myötä.

Nämä viattomat koodit ovat kuitenkin vain tapa tallentaa tietoja, eivätkä ne ole luonnostaan vaarallisia. QR-koodien hyväksikäyttö ja väärinkäyttö voi kuitenkin olla riskialtista monin tavoin. Monet hakkerit käyttävät QR-koodeja hyökkäysvektorina.

Yleisimpiä tapoja lisätä uhkaa ovat QR-koodin URL-osoitteessa vierailu tai QR-koodeihin liittyvien linkkien tarkistaminen. Kun olet napsauttanut QR-koodeihin tallennettuja URL-osoitteita, se vie sinut phishing-sivustolle, joka pyytää sinua syöttämään toisen verkkosivuston käyttäjätunnuksen tai salasanan. Verkkorikolliset käyttävät usein QR-koodeja sisältäviä phishing-sähköposteja haittaohjelmahyökkäyksen toteuttamiseen.

Käytämme usein QR-koodeja liiketoimien suorittamiseen ja laskujen maksamiseen. Erityisesti koronavirusepidemian aikana monet maat edistivät kontaktitonta viestintä- ja tiedonvaihtostrategioita, jotka viime kädessä kannustavat QR-koodien käyttöön. Samalla se kuitenkin vaikuttaa taloudellisiin varkauksiin.

Jotta QR-koodien avulla voidaan säilyttää arvopaperit, on QR-koodeja skannattava vain luotettavista lähteistä. On myös viisasta käyttää ensisijaisesti kolmannen osapuolen skannereita, jotka näyttävät sivuston linkin. Näin näet sisällön ennen niiden avaamista. Lisäksi voit päivittää laitteen tietoturvan säännöllisesti varmistaaksesi maksimaalisen turvallisuuden haitalliselta toiminnalta.