Uusi ilmoitus varoittaa taloudellisia vaikuttajia Australiassa

221

Vaikuttajat ovat Australiassa vaarassa joutua vankilaan sääntöjen rikkomisesta. Australian viranomainen on varoittanut, että he tarvitsevat lisenssin antaakseen taloudellista neuvontaa.

Australian arvopaperi- ja investointikomissio (ASIC) jakoi uuden tiedotteen, jossa se väitti, että Australiassa vaikuttajia uhkaa jopa viiden vuoden vankilatuomio rahoitusneuvontaa koskevien lakien rikkomisesta.

ASIC:n vuoden 2021 tutkimusraportin mukaan 33 prosenttia 18-21-vuotiaiden ikäluokasta seuraa rahoitusvaikuttajia. Kiinnostavinta on se, että 64 prosenttia australialaisista nuorista on erittäin motivoituneita talousvaikuttajista. Näillä vaikuttajilla on suuri vaikutus nuorten talouskäyttäytymiseen.

ASIC:n komissaari, Cathie Armour, sanoi: ”Vaikuttajat, jotka keskustelevat rahoitustuotteista ja -palveluista verkossa, noudattavat rahoituspalvelulakeja. Jos he eivät tee niin, he ovat vaarassa saada huomattavia rangaistuksia ja asettaa sijoittajat vaaraan.

Sosiaalisessa mediassa tunnettu finanssineuvoja Aleks Nikolic mainitsi, että tiedotteesta oli hyötyä nuorten suojelemiseksi. Aleks sanoi: ”Mielestäni se on yksi heidän selkeimmistä ja parhaista kommenteistaan, joita he ovat koskaan julkaisseet, mahdollisesti koskaan.” Hän lisäsi myös, että ”nyt kaikki tietysti yrittävät hullun lailla noudattaa sääntöjä, mutta se oli tarkoituskin”.

ASIC sanoi rahoitustuoteneuvonnasta, että ”jaan kanssasi viisi pitkän aikavälin osaketta, jotka menestyvät hyvin ja jotka sinun pitäisi ostaa ja pitää”, oli todennäköisesti rahoitustuoteneuvontaa. Mutta ”voit säästää rahaa viikoittain valmistamalla kotiruokaa lounaaksi töihin sen sijaan, että syöt ulkona”, oli vain budjetointivinkki eikä todennäköisesti ollut rahoitustuoteneuvontaa.