Haasteet toimistomarkkinoilla

320

Koronavirusepidemia on aiheuttanut laajoja muutoksia toimistokiinteistömarkkinoilla. Joustavaan etätyöhön asteittainen siirtyminen on tullut jo trendiksi monissa yrityksissä. Merkittävin haaste, jonka toimistomarkkinat kohtaavat kuluvana vuonna, on siis suuren, tiiviin ja keskitetyn toimiston kysynnän väheneminen.

Koska vuokralaiset voivat joustavammin skaalata tarpeitaan palvelutoimistossa, toimistokiinteistömarkkinoiden sijoittajien on toimittava sen mukaisesti. Kolmannen osapuolen apuohjelmien hallinnointi ja kalusteiden varastoinnin järjestäminen on helpompaa yhteistoimintatoimistoissa.

Yhteistyössä toimivien toimistotilojen kysyntä on siis kiihtymässä. Palvelutoimistojen ja yhteistoimintatilojen tarjonta on kuitenkin rajallista, mistä tulee toimistokiinteistömarkkinoiden suurin haaste vuonna 2022.

Valtava määrä ihmisiä on menettänyt kokopäivätyönsä kahden viime vuoden aikana koronaviruksen vuoksi. Epidemialla on suurempia vaikutuksia työkulttuuriin sekä toimistokiinteistömarkkinoihin. Monet ihmiset olivat alkaneet tehdä etätyötä epidemian alettua. Työntekijät siirtyvät pienempiin kaupunkeihin ja esikaupunkialueille vähentääkseen elinkustannuksiaan. Tämän seurauksena keskeisen sijainnin kysyntä vähenee. Myös toimistomarkkinoilla toimivat sijoittajat yrittävät siirtyä lähiöihin vastaamaan kasvavaan kysyntään.

Epidemia on muuttanut tapaa työskennellä toimistossa. Monet yritykset ovat joko muuttaneet toimistoympäristöään tai aloittaneet etätyöjärjestelmän. Joitakin uusia tekniikoita on otettu käyttöön, jotta työpaikka olisi turvallinen ja mukava. Kosketusvapaa sisäänkäyntijärjestelmä on tällainen tekniikka, jonka avulla työntekijät voivat tulla toimistoon koskematta fyysisesti mihinkään.

Viruksen leviämisen estämiseksi on erittäin tärkeää suorittaa kosketusvapaita toimintoja työpaikalla, jonne tulee päivittäin useita työntekijöitä eri paikkakunnilta. Niinpä turvajärjestelmät, kuten kamerat ja kortinlukijat, käyttävät mobiilisovellusta turvallisen kosketusvapaan toimistokäynnin luomiseen.

Samoin monet organisaatiot käyttävät pinnoitetta pitääkseen toimistopinnan viruksettomana. Tämä pinnoite auttaa toimisto-osastoa olemaan viruksista vapaa. Sitä käytetään erityisesti paljon kosketusta vaativiin pintoihin, kuten ovenkahvoihin, kaiteisiin, työpöytiin ja hissin näppäimistöihin.

Nykytilanne edistää yhteistoimintatiloja eri paikkakunnilla. Suurten tilojen keskitettyjen toimistojen kysyntä vähenee. Myös toimistokiinteistömarkkinoiden sijoittajat painottavat panostamista yhteistoimistoympäristöön. Tässä muuttuneessa tilanteessa työntekijät vaativat joitakin uusia mukavuuksia, kuten toimiston siisteys- ja hygieniaominaisuuksia. Erillisten käymälöiden ja monikäyttöisten yhteistyötilojen kysyntä on osa kasvavista vaatimuksista, joita toimistomarkkinat kohtaavat. Työntekijät etsivät terveellisiä, viruksista vapaita työtiloja, joissa he voivat työskennellä rinnakkain.