Ilman kuljettajaa toimiville autoille vaaditaan oikeudellisia muutoksia

788

Autonomisten autojen aikakaudella oikeudellisista muutoksista tulee olennaisia. Ihmiskuljettajien ei nimittäin pitäisi olla oikeudellisesti vastuussa liikenneturvallisuudesta tällä ilman kuljettajaa toimivien autojen aikakaudella.

Asiantuntijoiden mukaan lainsäätäjien olisi keskityttävä siihen, miten itseohjautuvuus määritellään.

Englannin ja Walesin sekä Skotlannin lakikomissiot jakoivat raportin kuljettajan oikeudellisesta vastuusta kuljettajan ajaessa itsestään toimivaa autoa. Raportissa mainittiin, että kuljettaja tulisi määritellä uudelleen ”vastuulliseksi käyttäjäksi” näissä autoissa. Jos jokin menee pieleen, vastuu on kuljettajan sijasta autonvalmistajalla. Yrityksen olisi kuitenkin mainittava selkeästi ero itseohjautuvien ja kuljettajaa avustavien ominaisuuksien välillä.

Thatcham Researchin tutkimus-strategiapäällikkö Matthew Avery sanoi: ”Olemme tyytyväisiä suosituksiin, jotka pakottavat autonvalmistajat käyttämään asianmukaista terminologiaa markkinoidessaan näitä järjestelmiä, jotta autoilijat eivät vakuuttuisi siitä, että heidän autonsa on täysin itseohjautuva, vaikka se ei ole sitä. Tämä on hyvä asia. Seuraavien 12 kuukauden aikana näemme todennäköisesti ensimmäiset iteraatiot itseohjautuvista ominaisuuksista autoissa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.”

Matthew lisäsi myös: ”On merkittävää, että lakikomission raportissa korostetaan kuljettajan oikeudellisia velvollisuuksia ja sitä, että hänen on ymmärrettävä, ettei hänen ajoneuvonsa ole vielä täysin itseohjautuva.

Yhdistyneen kuningaskunnan liikenneministeriö antoi luvan automaattisille kaistanpitojärjestelmille (ALKS) viime vuonna. Tämän ALKS-järjestelmän avulla kuljettajan ei tarvitse seurata tietä tai pitää käsiään ratissa. Lainsäädäntökomission raportissa suositeltiin kuitenkin useita sääntelypuitteita automaattisia ajoneuvoja varten.