Pitäisikö haitallinen sisältö sensuroida sosiaalisessa mediassa?

194

Epätarkat väitteet tai harhaanjohtava tietoon perustuva sisältö leviää sosiaalisessa mediassa ja aiheuttaa väkivaltaa. Joskus väärää tietoa sisältävillä sisällöillä on hengenvaarallisia seurauksia. Erityisesti silloin, kun kyse on tieteen ymmärtämisestä ja terveyspäätösten tekemisestä.

Jotkut yhteiskuntatieteilijät nostivat kuitenkin esiin kysymyksen, onko sisällön poistaminen lopullinen ratkaisu. He väittivät, että tiedon poistaminen voi näyttää paljon sensuurilta ja se voi lannistaa ihmisiä nostamaan äänensä esiin missä tahansa asiassa. He mainitsivat myös, että tosiasioita ei saisi kiistää, sillä ne voivat olla tärkeitä todisteita tulevista muutoksista.

Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toimiva tieteellinen instituutio Royal Society haastaa uusimmat tiedonvälityksen tavat. He ehdottavat, että sosiaalinen media säätää algoritmejaan niin, että se voi estää harhaanjohtavan sisällön leviämisen. He suosittelivat ryhtymistä toimenpiteisiin niitä ihmisiä vastaan, jotka tekevät rahaa väärillä väitteillä.

Royal Societyn mukaan: ”Sisällön poistaminen voi pahentaa epäluottamuksen tunteita, ja muut voivat käyttää sitä hyväkseen edistääkseen väärää tietoa sisältävää sisältöä.” Tämä ”voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä se voi ohjata väärää tietoa sisältävää sisältöä… internetin vaikeammin käsiteltäviin nurkkiin.

Asiantuntijat, jotka työskentelevät väärän tiedon leviämisen tavan parissa verkossa, eivät kuitenkaan ole olleet samaa mieltä väitteestä. He uskovat edelleen, että sisällön poistaminen on paras ratkaisu silloin, kun se on hyvin haitallista, selvästi väärää ja leviää hyvin laajalle.