Asuntolainan hakeminen – Katso vinkit täältä

293

 

Jos olet jo päättänyt asunnon hankkimisesta, saatat miettiä, miten asuntolainaa haetaan. Onneksi asuntolainan hakeminen on helpompaa kuin luuletkaan. Prosessi on hyvin yksinkertainen.

Hakemukseen on täytettävä tiedot tuloista, veloista, varoista ja työhistoriasta. Sinun on myös vastattava muutamaan kysymykseen luottotiedoistasi. Sinun on annettava tiedot tuloistasi, nykyisestä asuinpaikastasi ja muista tulonlähteistä.

Jos olet itsenäinen ammatinharjoittaja

Sinun on lueteltava kaikki tulolähteet, myös mahdolliset elatusmaksut, lapsilisät tai työkyvyttömyyskorvaukset. Sinun on myös lueteltava korko ja muut kulut, joita ei sisällytetä asuntolainan maksuun. Jos olet itsenäinen ammatinharjoittaja, sinun on täytettävä lisäkenttiä. Sinun on lueteltava kaikki tulolähteesi, mukaan lukien elatusmaksut, lapsilisät, työkyvyttömyyskorvaukset, korkotulot ja työttömyyskorvaukset.

Jos omistat jo kiinteistön

Sinun on lueteltava kaikki sitä koskevat tiedot. Niihin kuuluvat osoite, arvo ja käyttötarkoitus. Lainanantaja haluaa tietää myös mahdolliset velkasi sekä mahdolliset vuokratulosi. Näiden tietojen perusteella määritetään, oletko oikeutettu asuntolainaan. Kun haet asuntolainaa, muista pitää kaikki tietosi käsillä. Seuraavaa osiota kutsutaan varallisuutta ja velkoja koskevaksi osioksi. Tässä osiossa eritellään kaikki varasi ja velkasi. Lainanantaja tarkastelee näitä kohtia tehdessään lainapäätöstä.

Ensimmäinen vaihe

asuntolainan hakemisessa on pyytää lainaehdotuksia kolmelta tai useammalta lainanantajalta. Voit jakaa nämä asiakirjat heidän kanssaan saadaksesi tarkan arvion siitä, kuinka paljon asuntolainasi tulee maksamaan. Mitä tarkempi lainaennusteesi on, sitä todennäköisemmin löydät tarpeisiisi sopivan asuntolainan. Sinun kannattaa vertailla eri lainanantajien tarjouksia ja päättää sitten, mikä niistä sopii sinulle. Prosessi on helppo, kun tiedät, mitä odottaa.

Kun sinulla on kaikki tarvittavat tiedot asuntolainan saamiseksi, sinun on täytettävä hakemus. Sinun on ilmoitettava osoite ja kiinteistön tyyppi. Sinun on myös annettava tiedot kuukausittaisista tuloistasi ja menoistasi. Saat tarkemman arvion, jos vertaat useita tarjouksia. Samoin voit vertailla lainanantajien asuntolainojen korkoja. Hyvin täytetty hakemus johtaa onnistuneeseen päätökseen.