Miten Omicron-muunnos tulee vaikuttamaan Ison-Britannian talouteen?

283

 

Maailma on yhä toipumassa aiempien koronavirus-aaltojen vaikutuksista. Mutta uusin Omicron-muunnos on jo vaikuttanut useisiin maihin. Tässä tilanteessa Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on päättänyt asettaa uusia rajoituksia, joita kutsutaan Plan B -suunnitelmaksi. Mutta miten tämä strategia tulee vaikuttamaan talouteen?

Samanlaisia rajoituksia otetaan käyttöön myös Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa. Maailmalla on jo tiedetty, miten koronavirusrajoitusten alla toimitaan. Monet yritykset eivät korostaneet työnantajiensa paluuta toimistoon.

Työntekijät ovat nyt tottuneet toimimaan kotoa käsin. Kansallisen tilastokeskuksen mukaan lähes noin kolmannes Ison-Britannian työssäkäyvistä aikuisista työskentelee kotoa käsin. On siis odotettavissa, että uusi rajoitus ei ehkä ole taloudelle niin haitallinen kuin aiemmin.

Ekonomisti Jonathan Gillham totesi: ”Tammikuun 2021 suluilla oli vain viidesosa ensimmäisten lukitusten vaikutuksesta taloustuotantoon.” Gillham selitti Plan B:n vaikutusta koko talouteen näin: ”Voisin kuvitella, että se on melko vähäistä.

Taloudelliset vaikutukset saattavat kuitenkin olla vakavia yksittäisille yrityksille, kuten baareille, ravintoloille, hotelleille ja vapaa-ajan teollisuudelle. CBI:n poliittinen johtaja Matthew Fell selitti: ”Tuoreet rajoitukset ovat suuri takaisku yrityksille, erityisesti niille majoitus- ja ravitsemisalan ja vähittäiskaupan yrityksille, jotka ovat kriittisessä kaupankäyntikaudessa, sekä muille, kuten kuljetusalalle.

Hallitusten on tehtävä aloitteita kyseisten alojen tukemiseksi. Niiden on tasapainotettava lyhyen aikavälin vaikutukset ja pitkän aikavälin hyödyt. Gillham sanoi: ”Jos se tehdään oikeaan aikaan, se on hyvä asia. Kyse on siitä, että toimitaan riittävän ajoissa ja päättäväisesti, jotta toimenpiteillä on toivottu vaikutus. Tätä ajoitusta on hyvin vaikea saada oikein.