Inflaatio nousussa! Yhdysvaltain keskuspankki leikkaa elvytysohjelmaansa hillitäkseen kasvua

285

 

Yhdysvaltain keskuspankki on ilmoittanut vähentävänsä kuukausittaista tukea, joka otettiin käyttöön Yhdysvaltain talouden vahvistamiseksi koronavirusepidemian aikana. Nyt vastauksena inflaation nousuun Yhdysvaltain keskuspankki aikoo leikata elvytysohjelmaansa. Prosessi toteutetaan kuitenkin asteittain. On odotettavissa, että elvytysohjelma päättyy maaliskuuhun 2022 mennessä.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja, Jerome Powell, sanoi: ”Taloudellinen toimeliaisuus laajenee tänä vuonna vahvaa vauhtia, mikä heijastaa rokotusten edistymistä ja talouden uudelleen avautumista.” Lisäten: ”Koen, että etenemme nopeasti kohti maksimaalista työllisyyttä.”

Asiantuntijoiden oletetaan, että korko nousee vuoden 2022 alkupuoliskolla. On ennustettu, että vuoden 2022 loppuun mennessä viitekorot nousisivat nykyiseltä lähes nollatasolta 0,9 prosenttiin.

Pandemian aikana Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve oli purkamassa talouden tukemista. Inflaatio on kuitenkin nousemassa dramaattisesti, mikä alentaa massojen elintasoa. Yhdysvaltain kansalaiset kamppailevat välttämättömien perustarvikkeiden kustannuksista.

Principal Global Investorsin päästrategi Seema Shah sanoi: ”Keskuspankki on ilmeisesti juuri herännyt Yhdysvaltain taloutta kuluttaviin inflaatiopaineisiin. Kun [kuluttajahintainflaatio] on kosketusetäisyydellä 7 prosentista, ei pitäisi olla yllätys, että keskuspankki kiihdyttää kapenemisprosessia.” Shah lisäsi myös: ”Hintapaineet voivat hyvinkin hellittää ensi vuonna, mutta inflaatio asettuu tasolle, joka on Fedin kannalta epämukavan korkea.