Ison-Britannia kielsi seitsemän kryptovaluutta-mainosta

193

Yhdistyneen kuningaskunnan mainonnasta vastaava valvontaviranomainen, Advertising Standards Authority (ASA), on kieltänyt seitsemän kryptovaluutta-mainosta. He myös ehdottavat kaikkien kryptovarojen valvontaa. Myös yksi pizzaketju ja Facebook-mainokset ovat mukana kyseisellä kiellettyjen listalla. Mainoksissa mainostetaan yhtä suurta kryptovaluuttapörssiä.

Sääntelyelin on huolissaan siitä, että monet kryptovaluuttamainokset eivät täysin kerro sijoittamiseen liittyvistä riskeistä. Tästä syystä he sanoivat, että on erittäin tärkeää valvoa kaikkia kryptovaroja, mukaan lukien Bitcoinia, joka onkin ”hälyttävä prioriteetti”.

ASA selitti kiellon syyn todeten, että kyseiset mainokset ”kielletään, koska ne käyttävät vastuuttomasti hyväkseen kuluttajien kokemattomuutta, ja koska ne eivät havainnollistaneet riskiä, joka on olemassa”.

Yksi kielletyistä mainoksista tarjosi kuluttajille ”Bitcoinia ilmaiseksi 10 punnan arvosta”. Mainoksessa kerrottiin yleisölle: ”Säästä 15 puntaa, kun kulutat 30 puntaa tai enemmän ja saat 10 punnan arvosta Bitcoinia!”. Tällainen myynninedistäminen on ASA:n sääntöjen vastaista. Yritys sanoi, että mainokset ovat osa sen vuosittaista juhlistusta. Vuonna 2010 he vaihtoivat kaksi Papa John’s -pizzaa 10 000 bitcoiniin. Nyt 10 tuhannen bitcoinin arvo olisi yli 350 miljoonaa puntaa.

ASA-viranomainen piti tarjousta ”hankalana”. He mainitsevat sen olevan vakavasti otettava ja mahdollisesti kallis taloudellinen päätös. He sanoivat, että ”kuluttajilla ei olisi ollut aikaa ymmärtää vastuuvapauslausekkeessa olevia asiaankuuluvia tietoja, jos niitä olisi ylipäätään edes ollut näkyvillä. Tämän takia se ei ollut tarpeeksi selkeä”.