Kiinan kiinteistöjätti Evergrande myöhästyi ratkaisevasta takaisinmaksun määräajasta

300

Maailman velkaisin yritys Evergrande ei ole pystynyt maksamaan korkoja kansainvälisille sijoittajilleen. Kiinalaisen kiinteistöjätin velat ovat yli 300 miljardia dollaria. Näyttää siltä, että yhtiön kriisi on pahentunut tämän tapauksen jälkeen.

Maailman suurin luottoluokituslaitos, Fitch, on julistanut Evergranden maksukyvyttömäksi. Sijoittajat pelkäävät siis leviämistä koko Kiinan kiinteistö- ja pankkisektorille. Fitchin mukaan Evergranden piti maksaa takaisin noin 1,2 miljardin dollarin kansainvälisten lainojen korot.

Rahaa ei kuitenkaan ollut onnistuttu siirtämään. Tuoreen toimenpiteen uskotaan vaikeuttavan yhtiön uudelleenjärjestelyneuvotteluja sijoittajien kanssa. Suursijoittajat seuraavat nimittäin tarkasti Fitchin riskiluokituksia.

Evergrande on viime kuukausina myynyt omaisuuttaan. Yhtiö yritti kerätä velkojaan. Valtava määrä asiakkaita, sijoittajia ja toimittajia odottaa saavansa rahaa kyseiseltä yhtiöltä. Yhtiö jakoi lausunnon viime viikolla. Siinä se totesi, ettei se voi taata ”taloudellisten velvoitteidensa täyttämistä”.

Liikemies, Hui Ka Yan, perusti Evergranden vuonna 1996. Tuolloin se tunnettiin nimellä Hengda Group. Tällä hetkellä se omistaa yli 1 300 hanketta. Evergrande Real Estate toimii yli 280 kaupungissa eri puolilla Kiinaa. Se ei ainoastaan valmista elintarvikkeita ja juomia, vaan myös sähköautoja ja hallinnoi varallisuutta.

Tällä hetkellä se omistaa myös yhden maan suurimmista jalkapallojoukkueista, Guangzhou FC:n. Forbesin mukaan Hui oli aikoinaan Aasian rikkain ihminen. Hänen bruttovarallisuutensa on yli 10 miljardia dollaria.

Viime vuosina Evergrande on laajentanut liiketoimintaansa ja noussut yhdeksi Kiinan suurimmista yrityksistä. Pekingin hallituksen luodessa uuden säännön suurten kiinteistökehittäjien valvomiseksi, ja Evergrande joutui tarjoamaan kiinteistöjään suurilla alennuksilla. Tämän seurauksena sillä on ollut vaikeuksia selviytyä korkojen suorittamisesta.