Nvidian suunniteltu sirunkehittäjäyrityksen hankinta ongelmissa

230

Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio (Federal Trade Commission) on asettanut kyseenalaiseksi Nvidian tekemän sirusuunnittelija Armin yritysoston. Komission mukaan ehdotettu yrityskauppa saattaa antaa Nvidialle liian suuren määräysvallan markkinoilla.

Monet suuret teknologiayritykset, kuten Apple, Qualcomm, Sony ja Samsung, ovat riippuvaisia sirusuunnittelijayhtiö Armista. Kyseiset suuret yritykset ovat Nvidian suurimpia kilpailijoita, ja äskettäinen yritysosto saattaa antaa Nvidialle mahdollisuuden hallita markkinoiden laskentateknologiaa. Arm nimittäin lisensoi suunnitelmiaan ja teknologiaansa näille jättimäisille teknologiayhtiöille. Brittiläinen Arm myytiin japanilaiselle SoftBankille vuonna 2016.

Nvidia kuitenkin väitti, että yritysosto ”pyrkii osoittamaan, että kysienen kauppa hyödyttäisi alaa”, sillä he ovat sitoutuneet säilyttämään Arm-yhtiön avoimen lisensointimallin. Nvidia ilmoitti myös pitävänsä yhtiön kotipaikan Britanniassa ja palkkaavansa lisää henkilökuntaa. He toivoivat, että kauppa saataisiin päätökseen ensi vuoden puoliväliin mennessä. Mutta sääntelyviranomaisten oikeudelliset haasteet tekivät prosessista epävarman.

Nvidia on tekniikan käyttäjien keskuudessa tuttu huipputehokkaiden näytönohjainten ja pelisirujen valmistajana. Yhtiö tunnetaan myös ohjelmistojen ja tekoälyjärjestelmien kehittämisestä. Yhdysvaltalainen valvontaviranomainen totesi: ”Ehdotettu sulautuma antaisi Nvidialle mahdollisuuden ja kannustimen käyttää tämän teknologian hallintaa kilpailijoidensa heikentämiseen, mikä vähentäisi kilpailua ja johtaisi viime kädessä tuotteiden heikentyneeseen laatuun, vähentyneeseen innovointiin, korkeampiin hintoihin ja vähäisempään valinnanvaraan.”