Kiina valvoo toimittajia ja käyttää heidän luokittelemiseen ”liikennevalo-järjestelmää”

182

Kiinan hallituksen tiedustelupalvelun vuotamassa uudessa asiakirjassa määritellään valvontajärjestelmä, jossa käytetään kasvojen skannaustekniikkaa ulkomaisten opiskelijoiden ja toimittajien jäljittämiseksi, ja kuvaillaan ”liikennevalojärjestelmää” toimittajien luokittelemiseksi ja kohdentamiseksi.

Punaiseen luokkaan kuuluvia rangaistaan edelleen, samoin kuin vihreään ja keltaiseen luokkaan kuuluvia. Henanin yleinen turvallisuusvirasto ei vastannut kommenttipyyntöön.

Henanin maakunnassa on käynnissä valvontajärjestelmä, jossa käytetään kasvojen skannaustekniikkaa toimittajien tunnistamiseen. Asiakirjassa on myös luettelo laittomasti maassa oleskelevista henkilöistä, mutta siinä ei yksilöidä mitään erityisiä kohteita. Se osoittaa kuitenkin, että järjestelmä kohdistuu yhä useammin kriittiseen journalismiin maassa. Valvontajärjestelmän laatijat, mukaan lukien IPVM-yrityksen johtaja, sanoivat asiakirjojen osoittavan, että valtio sensuroi yhä enemmän riippumatonta ajattelua Kiinassa.

Asiakirja löydettiin osana tarjouskilpailua, ja se estettiin maanantaina, mutta valvonta-analyytikkoyritys on todennut sen olevan ”mahdollisesti ongelmallinen”. Asiakirjojen mukaan valvontajärjestelmää käytetään ulkomaisten toimittajien ja muiden ”huolestuttavien henkilöiden” seurantaan ja tunnistamiseen.

Asiakirjoissa täsmennetään myös, että kasvontunnistustekniikkaa käytetään merkitsemään epäillyt toimittajat punaisella hälytyksellä. Kiinan hallitus ei ole vielä kommentoinut tarjouskilpailua. Henanin maakunnan hallitus, joka hallinnoi maakunnan turvallisuusjoukkoja, ei kuitenkaan vastannut kommenttipyyntöihin.

CCTV-järjestelmiä on jo käytössä muualla Kiinassa toimittajien tarkkailuun ja kohdistamiseen. Yhden näistä järjestelmistä tilasi Henanin maakuntahallitus. Yksityiskohdat valvontajärjestelmästä, joka käyttää kasvojen skannaustekniikkaa ulkomaisten opiskelijoiden ja siirtolaisnaisten tarkkailuun, julkaistiin hallituksen hankintasivustolla. Hallituksella on kaksi kuukautta aikaa toteuttaa sopimus.

Ei ole selvää, onko uusi järjestelmä käytössä, eikä Reuters pystynyt itsenäisesti tarkistamaan, onko järjestelmä käytössä ja toiminnassa.

Tarjouspyyntöasiakirjasta käy ilmi valvontajärjestelmän tekniset eritelmät. Järjestelmässä on 170 miljoonaa valvontakameraa, ja maakunta aikoo käyttää näistä kameroista enintään 3 000:ta. Valvontakamerajärjestelmä pystyy etsimään henkilön kasvot kasvonpiirteiden perusteella, jotka ovat usein naamion peitossa. Hallituksen tavoitteena on tunnistaa ulkomailla olevat ulkomaalaiset opiskelijat ja toimittajat, jotta heitä voidaan jäljittää.

Kiinassa toimiville ulkomaalaisille toimittajille tehdyssä kyselyssä 80 prosenttia ilmoitti, että heidän työolonsa ovat huonontuneet vuodesta 2013. Useat ulkomaiset toimittajat ovat raportoineet joutuneensa valtion turvallisuusjoukkojen kohteeksi ja heitä on estetty raportoimasta mielenosoituksista.

Tämä oli suuri huolenaihe FCCC:lle ja sen jäsenille, jotka vaativat perusteellisempaa lähestymistapaa ulkomaisten toimittajien suojelemiseksi. Kyselyssä todettiin myös, että järjestelmä oli tarpeen maakunnassa opiskelevien kansainvälisten opiskelijoiden valvomiseksi.