Boeingin 737 Max edelleenkin vaarallinen?

224

Boeingin 737 Maxia pidetään yhtenä ”historian tarkimmin tutkituista liikennelentokoneista”. Monet asiantuntijat uskovat kuitenkin, että Boeingin 737 Max ei siitä huolimatta vieläkään ole turvallinen. Seuraavassa olemme yrittäneet ottaa asiasta selvää hieman lisää.

Kone on asetettu lentokieltoon kahden katastrofaalisen onnettomuuden jälkeen. Yhdysvaltain sääntelyviranomaiset havaitsivat 737 Maxissa useita mahdollisesti vakavia ongelmia. Nyt Boeing kuitenkin ilmoittaa, että kone on sekä turvallinen että luotettava.

Hiljattain 737 Max nousi ilmaan Boeing Fieldin lentokentältä Seattlessa. Kyseessä oli toimituslento, ja matkakonserni Tuin omistaja otti upouuden koneen aloittaakseen työnsä. Tällä 5 000 mailin matkalla lentäjät kokivat kiireellisen ”lennonohjausongelman”. Lentäjät ilmoittivat, että heidän oli käännyttävä takaisin. Onneksi kone laskeutui sen jälkeen turvallisesti.

Liittovaltion ilmailuhallinnon (FAA) entinen vanhempi turvallisuusinsinööri Joe Jacobsen sanoi: ”meillä on ongelma järjestelmän turvallisuusanalyysin kanssa, sillä en usko, että olisimme ennustaneet tällaista määrää vikoja näin lyhyessä ajassa näin pienellä lentokonekannalla.

Kanadalaisen lennonohjausjärjestelmien asiantuntijan, Gilles Primeaun, mukaan ”turvallisuuskriittisten järjestelmien peruskäsitteenä on, että jos vian vaikutukset ja vakavuus aiheuttavat vaaran, vian esiintymistiheys on suunniteltava riittävän harvinaiseksi… Horisontaalisen vakaajan asennon menetys voi olla katastrofaalinen.

Myöhemmin kuitenkin FAA:n viranomainen totesi: ”Palauttaessamme 737 Max -lentokoneen takaisin käyttöön totesimme, että lentokoneessa tapahtuu rutiininomaisia vaaratilanteita, aivan kuten kaikissa muissakin lentokonemerkeissä ja -malleissa. FAA puuttuu näihin ongelmiin saman jatkuvan käyttöturvallisuusprosessin avulla, jonka tarjoamme koko Yhdysvaltojen kaupalliselle laivastolle. Emme ole havainneet yhtään raportoitua vaaratilannetta, joka olisi johtunut Maxin uudelleen suunnitellusta automaattisesta lennonohjausjärjestelmästä.