Miten uusiutuvaa energiaa auringosta saadaan hyödynnettyä paremmin?

299

Yhdistyneessä kuningaskunnassa auringonpaistetta on keskimäärin 1 500 tuntia vuodessa, kun taas Etelä-Afrikassa auringonpaistetta on keskimäärin yli 2 500 tuntia vuodessa. Yhdistynyt kuningaskunta on tuottanut sähköä käyttämällä tätä luonnollista energialähdettä jo vuosia. Etelä-Afrikan ensisijainen sähkönlähde on kuitenkin hiili.

Etelä-Afrikka on maailman 12. eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttava maa. Global Carbon Atlas -julkaisun mukaan Etelä-Afrikka on Afrikan suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. On siis erittäin kiireellistä toteuttaa jonkinlainen siirtyminen uusiutuvaan energiaan.

Afrikan suurin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja Eskom on tekemässä valtavaa suunnitelmaa hiilivoimaloidensa sulkemiseksi vuoteen 2050 mennessä. Valtion sähköyhtiö esittää uusiutuvan energian omaksumista. Tulevien sukupolvien odotetaan kokevan radikaalin muutoksen energiahuollon kuvassa.

Hiljattain COP26-ilmastokokouksessa Yhdysvallat, EU, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska ja Saksa aikoivat luvata 8,5 miljardia dollaria Etelä-Afrikan tukemiseksi uusiutuvaan energiaan siirtymisessä. Eskomin toimitusjohtaja, André de Ruyter, mainitsi, että kyseinen yritys voi auttaa Etelä-Afrikkaa saavuttamaan ”uudet ja kunnianhimoiset” tavoitteet.

Suurin huolenaihe on kuitenkin se, kykeneekö Eskom toteuttamaan näin valtavan muutoksen. Yhtiöllä on nimittäin jo nyt 27 miljardin dollarin velkataakka, joka estää säännölliset investoinnit nykyiseen, sairaaseen infrastruktuuriin.