Mitä on etäjohtaminen?

259

 

Etäjohtaminen on kasvava käsite globaaleissa talousjärjestelmissä. Se tarkoittaa tiimin johtamista etäältä. Etenkin tässä koronaviruksen puhjetessa monet yritykset toimivat etänä. Useimmat tiimit hoitavat tehtäviään etäältä. Etäjohtamisesta tulee siis tärkein tekniikka minkä tahansa tiimin johtamisessa.

Etäjohtaminen on aivan erilaista kuin tavallinen johtaminen. Etäjohtamisessa fyysistä ja kasvokkain tapahtuvaa kontaktia ei ole tai sitä on rajoitettu. Tavallisessa johtajuudessa sellaiset asiat kuin nopea tapaaminen, tervehdys, keskustelu lounastauolla ja jatkuva arvostus hyvästä työstä voivat olla mahdollisia. Etäjohtamisessa tiimin on kuitenkin luotettava virallisen viestinnän osalta Zoom-kokoukseen, viestiin Slackissa tai sähköpostiin.

Jotta etäjohtaminen olisi tehokasta, johtajien on korostettava säännöllistä viestintää ja seurantakokouksia. On tärkeää käyttää online-työnseurantatekniikoita, jotta johtajat voivat seurata edistymistä ja antaa palautetta.

Paras johtamistyyli etätyöntekijöille on osallistava johtaminen. Tässä johtamistavassa johtajat kutsuvat työntekijöitään antamaan panoksensa liiketoimintapäätöksiin. Se on demokraattinen tyyli ottaa heidät mukaan tavoitteiden asettamiseen, päätöksentekoon ja suunnitteluun. Näin työntekijöiden sitoutuminen sekä vastuu lisääntyvät ja he tuntevat itsensä voimaantuneemmiksi.