Kuinka kehittää aktiivisen kuuntelun taitoja

317

Aktiivinen kuuntelu on prosessi, jossa kuuntelet puhujaa tarkkaavaisesti. Myös palautteen antaminen ja puhujan kehonkielen tarkkailu ovat tärkeitä osia aktiivista kuuntelua. Sinun on myös suhtauduttava empaattisesti puhujan tunteisiin. Se on itse asiassa osa tehokasta viestintää. Sinun on muistettava, että kuuntelemisen taito toteutuu parhaiten aktiivisessa kuuntelussa.

Tullaksesi aktiiviseksi kuuntelijaksi sinun tarvitsee vain kiinnittää huomiota. Koska tarkkaavaisuus on aktiivisen kuuntelun keskeinen osa. Tätä varten sinun on vältettävä häiritseviä ajatuksia ja ulkoisia laukaisijoita, jotka voivat luoda esteitä tarkkaavaisuudelle.

Aktiivisen osallistumisen varmistamiseksi esitä avoimia kysymyksiä. Näin voit saada puhujilta yksityiskohtaisen vastauksen. Myös tunteiden ja asenteiden jakaminen on hyödyllistä. Kommunikoinnin tulisi olla molempiin suuntiin, jotta se vaikuttaa vuorovaikutteiselta istunnolta, joka voi tuottaa hedelmällisiä tuloksia. Sinun on myös esitettävä tarkentavia kysymyksiä ja oltava tarkkaavainen puhujan tunteisiin. Voit auttaa puhujaa tekemällä yhteenvedon koko keskustelusta.

Voit nauttia monista aktiivisen kuuntelun hyödyistä niin henkilökohtaisessa kuin ammatillisessa elämässäsi. Se auttaa sinua rakentamaan aitoja yhteyksiä ihmisiin. Se on tehokas taito, joka parantaa verkostoja työpaikalla. Se on myös tärkeä väline itsensä vahvistamisessa.