EU suosittelee universaalin latausratkaisun luomista kaikille laitteille

62

Euroopan komissio (EY) on ehdottanut uutta sääntöä, jonka mukaan valmistajien olisi luotava yleislaturi kaikille puhelimille ja pienille elektroniikkalaitteille. Säännön päätavoitteena on vähentää elektroniikkaromua, josta on tulossa valtava ongelma maailmanlaajuisesti.

Ehdotuksen mukaan kaikissa EU:ssa myytävissä älypuhelimissa on oltava USB-C-laturit. Teknologiajätti Apple, joka on älypuhelinten päävalmistaja, varoitti, että tällainen siirto haittaisi innovointia. Apple käyttää tällä hetkellä iPhone-sarjassaan mukautettua latausliitäntää, joka on nimeltään Lightning-liitin.

Apple sanoi: ”Olemme edelleen huolissamme siitä, että tiukka sääntely, joka velvoittaa vain yhden liitintyypin, pikemminkin tukahduttaa innovaatiota kuin kannustaa sitä, mikä puolestaan vahingoittaa kuluttajia Euroopassa ja kaikkialla maailmassa.

CCS Insightin analyytikko Ben Wood sanoi: ”Yhden yhteisen latausstandardin käyttöönotto olisi kuluttajien silmissä maalaisjärjen voitto. Toivottavasti siitä ei lopulta tule mitään ongelmaa, jos Apple jatkaa USB-C:n lisäämistä yhä useampiin laitteisiin.

EY:n varapuheenjohtaja Margrethe Vestager sanoi: ”Annoimme teollisuudelle runsaasti aikaa keksiä omia ratkaisujaan, ja nyt on aika ryhtyä lainsäädäntötoimiin yhteisen laturin luomiseksi”. Tämä on tärkeä voitto kuluttajille ja ympäristölle, ja se vastaa vihreitä ja digitaalisia tavoitteitamme.