Toimitusjohtajan roolit ja vastuu

328

Toimitusjohtaja on yrityksen korkein virka. Hänen tehtävänsä ja vastuualueensa määrittelevät yrityksen rakenteen. Tämä asema merkitsee paljon yrityksen kokonaisresurssien ja toimintojen hallinnoinnissa. Toimitusjohtaja on vastuussa organisaation kehityksen toteuttamisesta ja johtamisesta.

Pienen yrityksen toimitusjohtajan on työskenneltävä joissakin keski- ja alatason päätöksissä. Joskus hänen on täytettävä aukkoja, kun tiimi on vajaamiehitetty. Tärkein tehtävä on kuitenkin käyttää strategioita ja suunnitella liiketoiminnan tavoitteita. Toimitusjohtaja on henkilö, jolla on visioita ja unelmia, ja jolla pitäisi olla kyky saada aikaan muutoksia.

Toimitusjohtaja on yksi minkä tahansa organisaation korkeimmista jäsenistä. Tätä korkeinta asemaa hoitavalla henkilöllä tulisi olla joitakin tapoja, kuten tarkoituksenmukainen lukeminen ja myönteinen asenne kaikkiin tilanteisiin. Tavoitteiden asettaminen on myös yksi huipputason johtajan toimintatapa. Useimmilla heistä on tapana nousta aikaisin ylös. Koska se mahdollistaa heille enemmän mahdollisuuksia käyttää kaikki aika tuottavuuteen.

Vaikka toimitusjohtajan rooleja ei olekaan määritelty tai standardoitu, on hänen kuitenkin kommunikoitava osakkeenomistajien ja viranomaisten kanssa yrityksen puolesta. Toimitusjohtajan yleisiä tehtäviä ovat myös muiden johtajien suoritusten arviointi ja strategisten tavoitteiden asettaminen.