Yleiset myytit inflaatiosta

403

 

Inflaatioon liittyy aina tiettyjä myyttejä ja väärinkäsityksiä. Yleisin harhaluulo inflaatiosta on se, että korkeampi inflaatio on merkki kasvavasta taloudesta.

On totta, että ihmisten tulojen kasvaessa, myös menot lisääntyvät ja se edistää inflaatiota. Tärkeintä on kuitenkin se, jaetaanko suuremmat tulot oikeudenmukaisesti vai ei. Jos tulot kasvavat vain pienellä osaa ihmisryhmästä, toinen suurempi osa ihmisistä joutuu elämään korkeamman inflaation vuoksi kädestä suuhun.

Lisäksi ajatellaan, että inflaatio johtuu kansainvälisistä tekijöistä. Se on toinen inflaatiota koskeva myytti, joka on hyvin suosittu poliittisten ihmisten keskuudessa. Kansainvälinen öljyn hinta ja sosiaalis-poliittiset tilanteet vaikuttavat paikalliseen hintaan tässä avomarkkinataloudessa. Mutta se ei pidä paikkaansa kaiken aikaa.

Joskus paikalliset palveluntarjoajat nostavat hyödykkeiden hintoja. Myös paikallishallinto voi olla vastuussa korkeammasta inflaatiosta määräämällä kohtuuttomia veroja ja maksuja. Myös tuottamaton rahansiirto ilman tuotannon nousua voi nostaa inflaatiota. Kansainväliset tekijät eivät siis välttämättä ole ainoa tekijä valtioiden korkeamman inflaation taustalla.