Πως να αποκτήσετε τη σωστή φωνή για τις πωλήσεις

973

Όποιος έχει εργαστεί ποτέ στις πωλήσεις, γνωρίζει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή φωνή. Στην πραγματικότητα, η φωνή σας είναι πιθανώς αυτό που καθορίζει αν θα καταφέρετε να πουλήσετε κάτι ή όχι. Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό όταν μιλάμε με κάποιον από κοντά, αλλά κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος, η φωνή σας είναι το μεγαλύτερο όπλο σας. Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο διεξάγοντας πωλήσεις μέσω τηλεφώνου, ίσως ήρθε η στιγμή να εξετάσετε αν η φωνή σας είναι κατάλληλη για πωλήσεις μέσω τηλεφώνου ή αν θα πρέπει να την αλλάξετε λίγο.

Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, προσέχετε συχνά τον τρόπο με τον οποίον μιλάτε; Ο τόνος σας δείχνει αυτοπεποίθηση; Εκφράζει δύναμη; Ή μήπως ακούγεται μονότονος και βαρετός; Αν δεν μπορείτε να το προσδιορίσετε, δοκιμάστε να καταγράψετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μίας κλήσης και ακούστε την μετά. Αν ήσασταν ακροατής, πώς ακούγεται ο συνομιλητής σας; Εάν δεν μπορείτε να αξιολογήσετε τον εαυτό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας κάνει εποικοδομητική κριτικής ένας φίλος σας.

Ακόμα κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι η διακύμανση της φωνής. Δηλαδή το που δίνετε έμφαση στις λέξεις ή τα συναισθήματα για να καταλάβει ο ακροατής σας τι θέλετε να πείτε. Δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες λέξεις σε μία πρόταση αρκεί από μόνο του για να δώσετε νόημα σε μία πρόταση. Δοκιμάστε να πείτε το “Δεν είπα πως το έκανε αυτό το αγόρι. Δώστε έμφαση σε διαφορετική λέξη κάθε φορά και δείτε πως αλλάζει το νόημα.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι το πως μεταφέρετε το μήνυμα. Πρέπει να ακούγεστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση και έτοιμοι να κάνετε προτάσεις. Ο τόνος και μόνο είναι αρκετός για να κρατήσετε το ενδιαφέρον του συνομιλητή. Το κλειδί είναι η εξάσκηση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εξοικειωθείτε σε σημείο που η φωνή σας ακούγεται φυσική και σίγουρη. Αυτό είναι το απόλυτο μυστικό.

Τέλος, πρέπει να προσέξετε την ταχύτητα με την οποία μιλάτε. Να μην ακούγεστε λες και διαγωνίζεστε για το βραβείο γρηγορότερης ομιλίας στα ρεκόρ Guinness. Μιλήστε αργά για να καταλαβαίνει τα πάντα ο συνομιλητής σας και να καταλάβει χωρίς να κλείσει το τηλέφωνο πριν προλάβετε να τελειώσετε την πρώτη πρόταση.

Όσο περισσότερο εξοικειώνεστε με τα προαναφερθέντα, τόσο πιο εύκολο είναι να τα εντοπίζετε κάθε φορά που μιλάτε. Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη φωνή σας μέσω της εξάσκησης με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από έναν λογοθεραπευτή για να δουλέψετε τα αδύναμα σημεία σας. Ποιος ξέρει; Η φωνή σας μπορεί να γίνει το κλειδί της επιτυχίας σας.