Ξεχωρίστε στην νέα σας δουλειά με αυτές τις 3 συμβουλές

962

Συγχαρητήρια! Μόλις βρήκατε μια δουλειά και η κουραστική αναζήτηση εργασίας έφτασε στο τέλος της. Είστε αντιμέτωποι με το επόμενο εμπόδιο: να εντυπωσιάσετε στην νέα σας δουλειά. Αναμφισβήτητα κάνατε πολύ καλή δουλειά και εκπλήξατε το νέο αφεντικό και τους συναδέλφους σας στη συνέντευξη. Όμως δεν πρέπει να σταματήσετε εδώ. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες τους. Εδώ συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε τους πρώτους μήνες στην νέα σας δουλειά.

Διαμορφώστε καλές σχέσεις

Το σημαντικότερο πράγμα στον πρώτο μήνα είναι να γνωρίσετε καλά τους συναδέλφους σας. Όμως δεν πρέπει να σταματήσετε εκεί. Θα πρέπει κατά τους επόμενους μήνες να δημιουργήσετε και να καλλιεργήσετε μία καλή σχέση με τους συνεργάτες σας. Καλό θα ήταν για παράδειγμα, να κανονίσετε μία έξοδο για ποτό. Να έχετε κατά νου, πως πρέπει να έχετε καλές σχέσεις όχι μόνο με τα αφεντικά σας, αλλά και με τους υφιστάμενούς σας. Αυτό θα δείξει ότι είστε πραγματικά καλός άνθρωπος και ότι δεν καλοπιάνετε απλά τους ανωτέρους σας.

Ζητήστε αξιολόγηση για τους στόχους σας

Είτε ο μάνατζέρ σας έχει θέσει στόχους για εσάς είτε όχι, είναι σημαντικό να ορίσετε έναν στόχο προς τον οποίο θέλετε να εργαστείτε. Πώς αλλιώς θα μπορούσατε να μετρήσετε την πρόοδό σας στην εταιρεία αν δεν ορίσετε στόχους; Ο καθορισμός στόχων και η καταγραφή τους είναι ένας καλός τρόπος υπενθύμισης του τι θέλετε να επιτύχετε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Η καταγραφή των στόχων σας και, στη συνέχεια, η αξιολόγηση των συναδέλφων σας ή /και του διευθυντή σας είναι ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι θέσατε τις σωστές προτεραιότητες.

Όμως, όπως είναι φυσικό, ακόμα κι αν καταγράψετε τους στόχους της καριέρας σας, αυτό θα είναι άχρηστο αν δεν μείνετε προσηλωμένοι. Ορίστε υπενθυμίσεις αξιολόγησης για κάθε δύο εβδομάδες, μόνοι σας ή με την βοήθεια άλλων, για να προσδιορίσετε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα αν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα περιμένατε.

Παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι

Το να είσαι νέος κάπου είναι κάπως τρομακτικό λόγω όλων των καινούργιων πραγμάτων που μαθαίνεις. Αυτό θα μπορούσε όμως να είναι προσόν για την ομάδα, λόγω της νέα οπτικής που προσφέρετε. Μία οπτική χωρίς προκαταλήψεις μπορεί να είναι καταλύτης στην αναγνώριση προβλημάτων και την επίλυσή τους.

Το πιο σημαντικό είναι να αμφισβητείτε τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στην περιέργεια, αρκεί να συνοδεύεται από σεβασμό. Ακόμα κι μία διαδικασία ή πρακτική έχει ήδη εδραιωθεί, αυτό δεν σημαίνει πάντα πως είναι και σωστή. Μην φοβάστε να αμφισβητήσετε το γιατί τα πράγματα λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Το καλύτερο είναι να παραδεχόμαστε όταν δεν γνωρίζουμε κάτι και να δείχνουμε ενδιαφέρον. Το χειρότερο από την άλλη είναι να προσποιούμαστε πως γνωρίζουμε τα πάντα ενώ δεν ξέρουμε τίποτα.