Nέα νομοθεσία για τα Drone στην ΕΕ και την Αγγλία

12944

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ξεκινήσει το 2021 με νέους κανόνες σχετικά με τον χειρισμό των drone. Οι κανόνες ορίστηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή EASA. Μέχρι πρότινος, οι νομοθεσία για τα drone διέφερε από χώρα σε χώρα. Αυτήν την φορά θα είναι καθολική και θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Η Αγγλία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όλα τα drones θα πρέπει να καταχωρούνται στις αντίστοιχες αεροπορικές αρχές της χώρας. Οι νέοι αυτοί νόμοι τέθηκαν σε εφαρμογή για να διασφαλιστεί πως οι αρχές θα γνωρίζουν όλους τους ιδιοκτήτες και θα μπορούν να τους εντοπίσουν σε περίπτωση που χρησιμοποιούν τα drones τους ανεύθυνα ή παράνομα. Είτε χειρίζεστε ένα drone για ψυχαγωγικούς ή εμπορικούς σκοπούς, οι κανόνες θα είναι οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα drone κατηγοριοποιούνται σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου. Τα drone χαμηλού κινδύνου δεν θα απαιτούν έγκριση, αλλά θα υπόκεινται σε συγκεκριμένα όρια χειρισμού. Drone μετρίου κινδύνου θα χρειάζεται να λαμβάνουν έγκριση από την αντίστοιχη αεροπορική αρχή με βάση την εκτίμηση κινδύνου. Τα drone που θεωρούνται υψηλού κινδύνου θα οφείλουν να ακολουθούν όλους τους ισχύοντες κανονισμούς της αεροπορίας.

Για τα drone χαμηλού κινδύνου που πωλούνται στην Ευρώπη, θα υπάρχει σήμα CE (Conformité Européenne/Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση). Το σήμα θα υποδεικνύει ότι το προϊόν πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα drones που ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου θα κατηγοριοποιούνται επιπρόσθετα σύμφωνα με πρόσθετους κανονισμούς: A1, A2 και A3. Τα drones με βάρος κάτω από 250g ανήκουν στην κατηγορία Α1 και επιτρέπεται να πετούν πάνω από ανθρώπους. Tα drones που ανήκουν στον Α2 είναι εκείνα που ζυγίζουν πάνω από 250 γραμμάρια αλλά λιγότερο από 2 κιλά και πρέπει να πετούν τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από τους ανθρώπους. Τα drones A3 είναι drones που ζυγίζουν περισσότερο από 2 κιλά και πρέπει να πετούν μακριά από τον κόσμο.

Όλοι οι χειριστές drone από την Αγγλία, θα χρειάζονται μία άδεια πτήσεις και θα πρέπει να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας πριν τους δοθεί άδεια να πετάξουν οποιοδήποτε drone με βάρος πάνω από 250 γραμμάρια όταν βρίσκονται σε απόσταση 150 μέτρων από κατοικημένες περιοχές.

Η DJI, ένας από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές drone, θεωρεί τους νέους νόμους καλοδεχούμενους. Θα υπάρχει μία περίοδος προσαρμογής δύο ετών για τους πελάτες της DJI που αγόρασαν τα drones τους πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2021 διότι δεν διαθέτουν την σήμανση CE. Οι χειριστές drone θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές για περισσότερες λεπτομέρειες.