Μαθήματα για τα χρήματα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας

836

Αν και τα παιδιά πάνε στο σχολείο για να μάθουν, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που το σχολείο δεν μπορεί να τους τα διδάξει. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και τα μαθήματα για τα χρήματα. Γι’ αυτό, αν τα παιδιά σας θα μαθαίνουν για τα χρήματα από το σχολείο, από ποιον θα τα μάθουν; Από εσάς φυσικά. Ανεξάρτητα από την ηλικία, ποτέ δεν είναι νωρίς να τα προετοιμάσετε για τη ζωή. Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να τα διδάξετε, γιατί οι συνήθειες δυστυχώς κόβονται δύσκολα. Αφιερώστε λίγο χρόνο από την ημέρα σας για να τα διδάξετε για τα λεφτά, γιατί θα το χρειαστούν στο μέλλον.

Τα λεφτά δε φυτρώνουν στα δέντρα

Αυτή είναι μια φράση που άκουγα συνέχεια από την μαμά μου μεγαλώνοντας. Όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, δεν γνώριζα ακόμα πολλά για τα χρήματα και το πως να δουλέψω για να τα αποκτήσω. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθίσετε και να εξηγήσετε στα παιδιά σας πως κερδίζονται τα χρήματα. Όπως για παράδειγμα πως βγάζουμε χρήματα και τι θα συμβεί αν δεν δουλέψουμε για αυτά. Όσο πιο πολύ μιλάτε στα παιδιά σας, τόσο καλύτερα θα γνωρίζουν το θέμα από μικρότερη ηλικία. Καλό θα ήταν επίσης να τους μιλήσετε για αυτό αν σκοπεύετε να τους δίνετε χαρτζιλίκι ή ανταμοιβές όταν κάνουν δουλειές στο σπίτι.

Αποταμιεύστε έξυπνα

Το επόμενο μάθημα σχετίζεται με το προηγούμενο. Εξηγήσατε ήδη στο παιδί την αξία της δουλειάς και το πως βγαίνουν τα χρήματα. Τώρα θα πρέπει να τα διδάξετε για την αποταμίευση και την εξοικονόμηση χρημάτων. Πριν ξοδέψουν όλα τους τα χρήματα σε παιχνίδια, διδάξτε τα πως εναλλακτικά, θα μπορούσαν να τα αποταμιεύσουν και την επόμενη φορά που θα κερδίσουν χρήματα θα μπορέσουν να αγοράσουν ένα καλύτερο παιχνίδι. Αν το παιδί σας είναι έφηβος, μπορείτε να εστιάσετε σε έναν μεγαλύτερο στόχο που θα του δώσει κίνητρα να αποταμιεύσει. Ειδικά αν σκοπεύει να πάει στο πανεπιστήμιο. Πάτε το παράδειγμα ένα βήμα παραπέρα, εξηγώντας την αξία της αποταμίευσης. Δώστε παραδείγματα για το πως διαχωρίζετε τα χρήματα για τις βασικές ανάγκες, τη διασκέδαση και την αποταμίευση. Επίσης μιλήστε τους για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε αποταμιεύσεις για κάποια έκτακτη περίσταση σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόβλεπτο.

Δανειστείτε υπεύθυνα

Οι αποταμιεύσεις θα σας φανούν χρήσιμες σε πολλές περιστάσεις, αλλά κάποιες φορές δεν αρκούν για τα πάντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα δάνειο. Αν τα παιδιά σας είναι πιο ώριμα, μπορείτε να ανοιχτείτε περισσότερο για τα οικονομικά σας. Διδάξτε τους την αξία του υπεύθυνου δανεισμού. Ιδανικά θα πρέπει να δανείζονται χρήματα μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Και φυσικά μόνο αν είναι σε θέση να τα ξεπληρώσουν στη συνέχεια. Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα χρέος στη ζωή τους.