Θέλετε να επενδύσετε σε ακίνητα; Μερικές χρήσιμες συμβουλές!

804

Η επιλογή να επενδύσετε σε ακίνητα, είναι σημαντική απόφαση που μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Αν όμως δεν κινηθείτε προσεκτικά και κάνετε λάθος επιλογές, ίσως σας φέρει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, όπως και τα περισσότερα πράγματα στην ζωή, είναι ένα ρίσκο. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσετε από τις επενδύσεις σας, αρκεί να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα που θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικά όταν επιλέγετε να επενδύσετε σε ακίνητα.

Σκεφτείτε τι σας ταιριάζει

Η επιλογή του ακινήτου είναι το σημαντικότερο μέρος μιας επένδυσης, και οφείλετε να βεβαιωθείτε πως όλα ταιριάζουν στις απαιτήσεις σας. Σε περίπτωση που σκοπεύετε να επενδύσετε σε μία οικογενειακή μονοκατοικία, φροντίστε να βρίσκεται σε τοποθεσία που είναι κοντά σε σχολεία και σούπερ μάρκετ. Αν πρόκειται για διαμέρισμα, ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, διότι οι ενοικιαστές σας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα φοιτητές ή νεαροί εργαζόμενοι. Αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε ένα εμπορικό ακίνητο, θα πρέπει να βρίσκεται σε ιδανική και τοποθεσία ανάλογα με το είδος. Παραδείγματος χάριν, ένα εργοστάσιο πρέπει να βρίσκεται μακριά από την κίνηση και τις πολυσύχναστες περιοχές. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν παράπονα από τους κατοίκους της περιοχής. Όμως όχι υπερβολικά μακριά σε σημείο που θα εμπόδιζε τις παραδόσεις παραγγελιών. Αντίθετα, ένα εστιατόριο θα πρέπει να βρίσκεται σε κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο, για να έχετε μεγάλη πελατεία.

Φροντίστε την εμφάνιση

Ό,τι ακίνητο κι αν επιλέξετε, φροντίστε την εμφάνισή του για να προσελκύσετε ενοικιαστές. Αν επιλέξετε κατοικία, δεν πρέπει να κάνετε υπερβολές. Προσθέστε νέα διακόσμηση και έπιπλα για να φαίνεται μοντέρνο, αλλά προτιμήστε τον μινιμαλισμό. Οι ενοικιαστές θα το διακοσμήσουν ανάλογα με τα γούστα τους. Διαλέξτε απλές γραμμές και λευκούς τοίχους για να επιλέξουν την διακόσμηση οι ενοικιαστές. Προσθέτοντας υπερβολικά πολλά πράγματα που ταιριάζουν στα δικά σας γούστα, δεν αφήνετε χώρο να εκφραστούν οι ενοικιαστές σας. Δεν θα νιώθουν την οικία σαν σπίτι τους, επειδή δεν θα έχουν ένα σπίτι που είναι αποκλειστικά “δικό τους”.

Ένα εμπορικό ακίνητο, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είναι ένας εκσυγχρονισμένος κενός καμβάς. Όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφύγετε κάθε είδους διακόσμηση, αλλά εκσυγχρονιστείτε το προσθέτοντας ανέσεις, συνδέοντας ίντερνετ και ρεύμα. Κάτι τέτοιο θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προσελκύσει επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να νοικιάσουν μακροπρόθεσμα. Μην παρουσιάζετε ποτέ την ιδιοκτησία σας με ζημιές όπως μούχλα, παράσιτα ή ραγισμένους τοίχους. Αυτό θα προσελκύσει μόνο ενοικιαστές χαμηλού επιπέδου.

Αφιερώστε χρόνο στους ενοικιαστές σας

Είναι πολύ δελεαστικό να αποδεχθείτε την πρώτη πρόταση που θα σας κάνουν για να νοικιάσουν το ακίνητό σας. Αλλά μην το κάνετε, δεν είναι καλή επιλογή. Ναι, θα αρχίσετε να βγάζετε χρήματα αμέσως, αλλά τι θα κάνετε αν πρόκειται για έναν φρικτό ενοικιαστή; Πάρτε τον χρόνο σας και κοιτάξτε να βρείτε τον τέλειο ενοικιαστή. Ελέγξτε το ιστορικό τους και το αν πληρώνουν πάντα στην ώρα τους. Φροντίστε να βρείτε αποδείξεις πως είναι καλοί ενοικιαστές και πληρώνουν άμεσα και στην ώρα τους. Αυτό μπορείτε να το κάνετε ελέγχοντας το ιστορικό απασχόλησης και το πιστωτικό τους σκορ.

Βεβαιωθείτε πως το συμβόλαιο καλύπτει τα πάντα

Και τώρα φτάσαμε στο δύσκολο κομμάτι: την σύνταξη του συμβολαίου. Όταν συντάσσετε ένα συμβόλαιο, βεβαιωθείτε πως περιλαμβάνει κάθε πιθανή περίπτωση. Αποφύγετε τις “γκρίζες περιοχές” για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, ζητήστε την βοήθεια ενός μεσιτικού γραφείου. Κάντε εκτενή έρευνα και βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα συμβόλαια. Ένα συμβόλαιο πρέπει να καλύπτει τα βασικά πράγματα, όπως την καταβολή του ενοικίου, το ποσό, και τι γίνεται αν δεν πληρωθεί το ενοίκιο για κάποιο χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνει το τι επιτρέπεται ή απαγορεύεται, όπως τα καταφύγια, οι αλλαγές κλπ. Για εμπορικά ακίνητα, είναι καλύτερο να υποδείξετε ποιος θα πληρώνει τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και τις αντίστοιχες συνέπειες όταν οι λογαριασμοί μένουν απλήρωτοι. Για προληπτικούς λόγους, να είστε πάντα έτοιμοι να ζητήσετε νομική βοήθεια όταν προκύψουν προβλήματα με τους ενοικιαστές σας.