Μερικές συμβουλές για να προετοιμαστείτε για τη συνέντευξή σας

715

Ουάου, περάσατε το αρχικό στάδιο των συνεντεύξεων. Συγχαρητήρια! Όμως ήρθε η στιγμή της συνέντευξης μέσω βίντεο. Για κάποιο λόγο οι συνεντεύξεις με βιντεοκλήση είναι πολύ αγχωτικές και σας στρεσάρουν. Έχετε πάντα τον φόβο πως το ίντερνετ θα σταματήσει να λειτουργεί ξαφνικά ή μήπως οι γείτονες αποφασίσουν να κάνουν τρομερή φασαρία. Μην ανησυχείτε, με τις ακόλουθες συμβουλές όχι μόνο θα σας φύγει το άγχος αλλά θα τα πάτε τέλεια. Η μόνη πρόκληση που θα συναντήσετε ή η γνωριμία με την νέα σας ομάδα.

Πριν τη συνέντευξη

Μία ή δύο μέρες πριν από την συνέντευξη, προετοιμαστείτε και βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε όλα όσα θα χρειαστείτε. Όποια εφαρμογή για βιντεοκλήσεις κι αν χρησιμοποιείτε, φροντίστε πως θα φαίνεστε επαγγελματίες σε όλους τους τομείς. Ναι, αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξετε το όνομα χρήστη που έχετε από το γυμνάσιο σε κάτι πιο επαγγελματικό. Επιπλέον, επιλέξτε μία αντιπροσωπευτική φωτογραφία προφίλ. Αν και δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μόνο το κεφάλι, πρέπει να είναι επαγγελματική και κομψή.

Η φωτογραφία του προφίλ σας δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να φαίνεται επαγγελματικό. Πρέπει κι εσείς να έχετε μία επαγγελματική εμφάνιση. Αν και κανένας δεν θέλει να βγάλει τις φόρμες του, πρέπει να αναδείξετε τον καλύτερό σας εαυτό. Ανάλογα με την εταιρεία, φορέστε κάτι που ταιριάζει στην εταιρεία και τον ρόλο που θέλετε. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην παραβλέψετε το φόντο πίσω σας. Επιλέξτε ένα σημείο με καλό φωτισμό, έτσι ώστε αυτός που σας παίρνει τη συνέντευξη να μπορεί να βλέπει καθαρά εσάς αλλά και το περιβάλλον γύρω σας. Αν είναι αναγκαίο, πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίσετε και να συμμαζέψετε λίγο.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως που πρέπει να κάνετε πριν την συνέντευξη, είναι να ελέγξετε την συσκευή σας. Το τελευταίο που θα θέλατε είναι η συνέντευξη να διακοπεί στη μέση, έτσι δεν είναι; Πριν την βιντεοκλήση, βεβαιωθείτε πως η σύνδεση στο ίντερνετ είναι αξιόπιστη. Επίσης να έχετε οπωσδήποτε κοντά σας ένα ζευγάρι ακουστικά – μπορεί να τα χρειαστείτε απροειδοποίητα.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης

Στο στάδιο αυτό, πρέπει να αναδείξετε τον καλύτερό σας εαυτό. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης μέσω βίντεο, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε εντύπωση και να μείνετε συγκεντρωμένοι. Όταν η συνέντευξη γίνεται μέσω βίντεο και όχι αυτοπροσώπως, είναι πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή σας. Για να το αποφύγετε αυτό, αφαιρέστε από το περιβάλλον σας κάθε πιθανό παράγοντα που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας. Κλείστε όλες τις ανοιχτές καρτέλες και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις. Ή ακόμα καλύτερα, κατά την διάρκεια της κλήσης κλείστε εντελώς το κινητό σας τηλέφωνο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι σημαντικό να στρέψετε πάνω σας την προσοχή εκείνου που σας παίρνει τη συνέντευξη. Συνίσταται να χρησιμοποιείτε πολλά μη λεκτικά συνθήματα όπως χειρονομίες και να διατηρείτε επαφή με τα μάτια. Με τις σωστές χειρονομίες θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στις λέξεις σας ενώ κοιτάζοντας μέσα στα μάτια θα φανείτε πιο σίγουροι για τα λεγόμενά σας. Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις αν έχετε και μην ξεχνάτε τις τυπικότητες. Πριν τελειώσει η κλήση, ρωτήστε τον συνεντευξιαστή σας ευγενικά και διακριτικά πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Μετά την συνέντευξη

Μετά την συνέντευξη, καλό θα ήταν να ευχαριστήσετε για τον χρόνο τους και για την ευκαιρία που σας έδωσαν. Αν και ένα ευχαριστώ δεν θα μετατρέψει το “όχι” σε “ναι”, είναι δείγμα ευγένειας και θα το εκτιμήσουν. Επιπλέον, αν δεν λάβετε απάντηση μέσα στο χρονικό διάστημα που σας έδωσαν, στείλτε ένα ευγενικό email. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά εκείνος που κάνει τις συνεντεύξεις έχει πολλά άλλα πράγματα στο μυαλό του, και μπορεί απλά να χρειάζεται μία ευγενική υπενθύμιση.