5 κανόνες για να χτίσετε μία επιχείρηση που ξεχωρίζει

1148

Όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί μία επιχείρηση από το μηδέν. Πρέπει να λάβετε τις σωστές αποφάσεις έτσι ώστε να ξεχωρίσετε γιατί αλλιώς θα γίνετε απλά μία ακόμα επιχείρηση μέσα σε μια θάλασσα επιχειρήσεων. Και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά. Αν ακολουθήσετε αυτούς τους 5 βασικούς κανόνες, η επιχείρησή σας δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεχωρίσει.

Προσδιορίστε το κοινό και τους ανταγωνιστές σας

Πριν ξεκινήσετε να κάνετε σχέδια, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε ποιο θα είναι το κοινό σας και ποιοι οι ανταγωνιστές. Τι μπορείτε να κάνετε για να προσελκύσετε το κοινό σας και να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές; Τι από αυτά που προσφέρετε είναι μοναδικό; Αν κατανοήσετε αυτά, θα μπορέσετε να δώσετε τον δικό σας τόνο στην επιχείρησή σας.

Δημιουργήστε μία προσωπικότητα

Όταν δημιουργείτε την επιχείρησή σας, πρέπει επίσης να δημιουργήσετε μία προσωπικότητα με την οποία θα ταυτιστεί το κοινό σας. Χρησιμοποιήστε λέξεις που μπορούν να ταυτιστούν με την προσωπικότητα αυτή. Δημιουργήστε ένα όνομα που μνημονεύεται εύκολα, είναι έξυπνο και “δικό” σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ακρωνύμια, αφαιρώντας ένα φωνήεν από μία λέξη, ή ακόμα και συνδυάζοντας δύο λέξεις. Απλά βεβαιωθείτε πως κανένας δεν χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα.

Συνδυασμός λογότυπου, χρωμάτων και γραμματοσειράς 

Ενώ είμαι υπέρ της αισθητικής της δημιουργίας λογοτύπων, δεν πρέπει να περιοριστείτε σε αυτό. Το λογότυπό σας θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό λογότυπο. Πρέπει να έχει ένα σημαντικό νόημα. Τα χρώματα και η γραμματοσειρά παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Τα χρώματα που θα επιλέξετε πρέπει να μεταφέρουν συναισθήματα. Για παράδειγμα, το κίτρινο μπορεί να συσχετιστεί με τη χαρά, ενώ το μπλε μπορεί να συσχετιστεί με την ειρήνη. Υπάρχει λόγος που όλες οι επιτυχημένες εταιρείες επέλεξαν αυτά τα χρώματα για την εταιρεία τους. Επιπλέον, οι γραμματοσειρές προκαλούν επίσης ένα συναίσθημα στο κοινό σας. Για παράδειγμα, οι γραμματοσειρές serif δείχνουν ότι είστε αξιόπιστοι, ενώ οι sans-serif δείχνουν ότι είστε δημιουργικοί.

Το σλόγκαν είναι σημαντικό 

Το σλόγκαν είναι μία σύντομη φράση που ηχεί ωραία. Συνήθως εμφανίζεται μαζί με το λογότυπο, τις διαφημίσεις σας και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Θέλετε το σλόγκαν σας να είναι αξιομνημόνευτο, και αν είναι δυνατόν να εκφράζει μία ενέργεια. Με το πέρασμα του καιρού, οι ιδέες σας μπορεί να αλλάξουν και η επωνυμία σας να ωριμάσει. Δεν είναι κακό αν θελήσετε να αλλάξετε και το σλόγκαν.

Προσδιορίστε τα στοιχεία και την γραμμή της επιχείρησης 

Οπότε έχετε έτοιμο το σλόγκαν και το λογότυπο και αισθάνεστε πανέτοιμοι. Όμως πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τα στοιχεία της επιχείρησή σας. Τις επαγγελματικές κάρτες, τις ιστοσελίδες, τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις κλπ. Δεν πειράζει αν δεν τα λύσετε όλα με τη μία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Έτσι μπορείτε να προσελκύσετε κοινό και να προχωρήσετε παραπέρα. Αφού τα κάνετε όλα αυτά, θα πρέπει να στρέψετε τις προσπάθειές σας στις κατευθυντήριες γραμμές της επιχείρησης. Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία σε αυτό, μπορείτε να προσλάβετε μία γραφιστική εταιρεία για να σας βοηθήσει.