Έξυπνες προσεγγίσεις σε μια πεσμένη αγορά

432

Μιλώντας γενικά, μία πεσμένη αγορά, είναι όταν οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 20% από τις πρόσφατες υψηλές τιμές. Σίγουρα, δεν είναι μία καλή στιγμή, όμως, το να την πολεμήσετε ίσως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Κάτω θα βρείτε μερικές στρατηγικές και νοοτροπίες, για το πως μπορείτε να παραμείνετε ήρεμοι και να επιβιώσετε την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Να ελέγχετε τους φόβους σας

Αν έχετε μεγάλη εμπειρία με τις μετοχές, θα έχετε σίγουρα ακούσει τους παλιότερους επενδυτές να λένε πως “ο Dow σκαρφαλώνει έναν τοίχο ανησυχίας”. Αυτό σημαίνει πως με τον καιρό, ο Dow εξακολουθούσε να ανεβαίνει παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την τρομοκρατία, και αμέτρητες άλλες δυσκολίες. Το κλειδί στην κατάσταση αυτή είναι να αφήσετε τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας αλλού όποτε ασχολείστε με αποφάσεις που σχετίζονται με επενδύσεις.

Κάντε τον πεθαμένο

Στην μέση μίας αγοράς σε πτώση, το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το παίξετε πεθαμένος. Αλλά όχι κυριολεκτικά. Αυτός είναι ένας οικονομικός όρος που σημαίνει να βάλετε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έχετε στο portofolio σας σε σίγουρες επενδύσεις στην αγορά που έχουν υψηλή ρευστότητα και σύντομες προθεσμίες.

Επενδύστε αυτά που μπορείτε να χάσετε

Ναι, όταν έχετε στην διάθεσή σας την τέλεια φόρμουλα, τότε έχετε μία κερδοφόρα καριέρα μπροστά σας, ειδικά αν επενδύετε μεγάλα ποσά. Αλλά πρέπει να θυμάστε πάντα, πως ενώ είναι σημαντική η επιτυχία, είναι επίσης σημαντικό να φυλάγετε τα ρούχα σας για να έχετε τα μισά. Δεν είναι έξυπνο το να πάρετε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και να τα επενδύσετε σε μετοχές. Ως γενικό κανόνα, δεν πρέπει να πειράζετε τα κεφάλαιά σας, εκτός αν έχετε κατά νου έναν επενδυτικό ορίζοντα τουλάχιστον πέντε ετών ή και περισσότερο. Οι πεσμένες αγορές και και ακόμα και οι μικρότερες απροσεξίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες καταστροφές.

Βρείτε καλές αξίες

Κι ενώ μπορεί να ακούγεται πως μία πεσμένη αγορά είναι η συνταγή για την απόλυτη καταστροφή, μπορεί επίσης να προσφέρει ευκαιρίες στους επενδυτές. Το κόλπο είναι να ξέρετε ακριβώς τί είναι εκείνο που ψάχνετε. Σύμφωνα με τον Warren Buffet, οι πεσμένες αγορές μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία για αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις των μεγάλων αγορών πέφτουν μαζί με τις πιο φτωχές εταιρείες και βρίσκονται σε πολλά υποσχόμενες θέσεις.