Du kender ordsproget: “Når livet giver dig citroner, så lav lemonade”. Når folk tænker på citroner, tænker de ikke på dem som meget mere end blot en frugt, der giver en syrlig saft, som man kan drikke. Du vil blive overrasket over, hvor meget andet denne frugt er god til.

Citroner er faktisk gode til et væld af ting – lige fra at polere dit sølvtøj til at kurere tandpine. Der er tonsvis af anvendelsesmuligheder for citronsaft, som du aldrig ville have troet var mulige! Her er et par ekstra anvendelsesmuligheder, som du kan få ud af en presset citron…

Polere dit sølvtøj
Sølvtøjet i dine dyre gemmer har én opgave: at få dine omgivelser til at se fantastisk ud. Efter et stykke tid begynder selv det mest elegante sølvbestik at blive mat eller sortplettet. Det er vigtigt at polere dine redskaber regelmæssigt for at forhindre dette. Mange mennesker bruger dyrere specifikke polermidler, men der er en anden mulighed.

Bland salt sammen med lidt citronsaft, og du har en god pasta, som du kan gnide over dit sølvtøj. Efter at du har ladet det sidde i et par minutter, skal du skylle pastaen af. Derefter skal du bare pudse det, indtil det er tørt! God fornøjelse med dit flotte, skinnende, gamle arvesølv!

Insektmiddel
Citroner er gode til at rense og fjerne lugte inde i dit køleskab, men vidste du, at de også kan bruges som et naturligt insektmiddel? Hvis du sprøjter lidt citronsaft rundt om vindueskarmene og syltetøjsglassene, forhindrer du dermed myrer i at komme ind i huset.

Det skal måske gøres oftere, end du gerne vil, men det er det stadig værd! En anden måde at bruge citroner til insektbekæmpelse på er at stikke nelliker ind i de to halvdele af en frisk citron; det vil befri din baghave for myg! Easy peasy, citronpresser!

Shampoo
Kløende hovedbund? Skæl? Det er på tide at slippe af med det. Det er ikke bare ubehageligt, det er også lidt pinligt. Når flagerne falder på dine skuldre, vil du gerne finde en måde at slippe af med dem på. Du kan prøve en skælshampoo, men citroner er også ret nyttige…og brugbare!

Bare tag to spiseskefulde citronsaft og gnid det ind i din hovedbund. Skyl det derefter ud med vand, og gentag det (hver gang du vasker dit hår), indtil skælene er helt væk! Dette er et bedre alternativ end at bruge en dyr skælshampoo fra butikshylden, som endda kan indeholde skadelige ingridienser.

Antibiotika
Citroner er en god måde at holde dig sund på, men vidste du, at de også kan hjælpe med at fjerne infektioner fra din krop? De er blevet brugt i århundreder som et antibakterielt middel. Faktisk blev nogle af de første sanitetsløsninger lavet af citronsaft!

Hvis du har det dårligt på grund af regn, storm og kulde eller bare gerne vil være på forkant med forkølelser, kan du prøve at lave en blanding af citron, salt og lunken eller varmt vand. Det kan bruges til dine ører og din hals til at behandle infektioner med. Hvis det er mere alvorligt end det, er det dog måske på tide at gå til lægen.

Lindring af tandpine
Hvis du nogensinde har haft tandpine eller blødende tandkød, så ved du også, hvor forfærdeligt det kan føles. Heldigvis er der en enkel måde at slippe af med smerten på og samtidig hjælpe din mund med at hele hurtigere: Du skal bare tage en citron! Citronsaft er en af de nemmeste måder at håndtere en tandpine på.

Citroner indeholder antibakterielle egenskaber, der kan hjælpe med at bekæmpe enhver infektion i din mund. Syren fra frugten er også med til at dræbe bakterier og forhindre dem i at sprede sig yderligere ind i dit tandkød eller til dine tænder. Og så lige pludselig vil din tandpine føles mindre smertefuld!

Rengøringsmiddel
Rengøring af dit hjem behøver ikke at være dyrt. Faktisk kan du lave dine egne rengøringsmidler i stedet for at købe dem, og de vil være meget sundere for dig og din familie. For eksempel er citronsaft et fantastisk universalrengøringsmiddel. Du kan bruge det til at rengøre køkkenborde, badeværelsesgulve og endda vinduer!

Du skal bare skrælle og skære citroner og komme dem i en sprayflaske sammen med lidt eddike. Ryst det hele rigtig godt sammen, så eddike- og citronsaften dækker bunden af flasken. Lad det derefter stå en nat over, før du tilsætter vand for at fylde resten af beholderen. Nu har du dit eget universalrengøringsmiddel!

Opfrisk dine skærebrætter
Skærebrætter kan få mange mærker efter et stykke tid i brug. Og jo flere mærker de får, jo mere tilbøjelige er de til at samle bakterier, og jo kortere levetid har de. Tag noget citron og salt og skrub brættet med en svamp, så behøver du ikke længere at bekymre dig om det.

Lad blot citronsaften virke i 15 minutter, gentag det hele, og skyl brættet af, inden du lader det lufttørre. Citronsaft er fantastisk, fordi den indeholder citronsyre, som er antibakteriel og svampedræbende. Så hvis du har nogle gamle skærebrætter, der ser ru ud – eller et nyt bræt der har brug for lidt ekstra starthjælp, vil dette trick gøre underværker!

Gør hvidt lysere
Hemmeligheden bag at holde dine hvide farver så hvide som muligt? Citroner. Når du forsøger at få dine hvide tænder til at se så lyse ud som muligt, kan det være fristende at gribe til blegemiddel – det virker jo trods alt! Blegemiddel er et skrapt kemikalie, der påvirker stoffers integritet og kan også gøre dit tøj mere stift, end det behøver at være.

Det viser sig, at citroner er et godt alternativ til at få hvidt tøj hvidt igen. Alt du skal gøre er at blande citronsaft med bagepulver og varmt vand og derefter hælde det i din vaskemaskine. Lad det virke i ca. 30 minutter, før du kører dine hvide tøjstykker gennem en vaskecyklus som normalt.

Rengøring af negle
Mens agurker længe har været forbundet med luksus, kan citroner også bruges til at hjælpe dig med at leve et liv i luksus. Citroner er faktisk rigtig gode til at rense dine negle og give dig en manicure. Du skal bare tage en kop varmt vand eller en skål og putte saften fra en citron i det.

Citronsaften vil ikke kun rense dine negle, men også hjælpe med at få nogle nødvendige vitaminer ind i dine neglerødder. Vi er sikre på, at du vil opdage, at dette hurtige tip vil hjælpe dig med at opretholde sunde negle og give dig en fantastisk manicure på ingen tid!

Udryddelse af lugte
Alle ved, at visse områder i dit hjem er der tilbøjelighed til at ophobe sig lugte. Heldigvis kan citron afhjælpe disse problemer. Der er et par forskellige måder, hvorpå du kan tage dig af dårlig lugt, men oftest er dybderengøring med en svamp gennemvædet af citronsaft det mest almindelige. Du behøver ikke engang at skylle den af, når du er færdig.

En anden god måde at slippe af med den dårlige lugt på er ved at bruge bagepulver og vand i en sprayflaske. Hvis du leder efter noget, der kan hjælpe med at fjerne skimmelsvamp (som normalt ligger bag lugten), så prøv at bruge eddike i stedet! Du skal blot blande en del eddike med to dele vand og sprøjte over hele det berørte område, indtil det er væk!

Stearinlys
Hvis du er som mange andre mennesker, elsker du duften af stearinlys. Du kan også godt lide duften af citroner. Så hvorfor ikke kombinere dine to yndlingsdufte og lave et stearinlys af citroner? For at gøre dette skal du skære dine citroner i halve og fjerne al frugtkødet.

Varm derefter noget voks fra gamle stearinlys op, og hæld det i de tomme citronkopper, der plejer at være fyldt med citronfrugt. Tilsæt derefter en væge, lad det størkne og tænd det efterfølgende! Du har lige lavet et fantastisk velduftende stearinlys.

Rengøring af dine armhuler
Det er surt at få misfarvede ærmegab i dine nye t-shirts eller skjorter. Du vil gerne slippe af med den gullige farve, men du er ikke sikker på, hvordan du skal gøre det. Heldigvis findes der citroner. Denne forbløffende uanselige frugt er din nøglen til hvidere og friske ærmegab!

Syren i citronsaften hjælper med at rengøre huden og også med at komme af med døde hudceller. Du skal bare gnide en skåret citron ind under armen hver dag, før du tager et bad. Derefter bruger du deodoranten på området. Du vil mærke en betydelig forskel efter kun en uge!

Hold lyse grøntsager og frugter fra at blive brune
Måske er du lidt sent på den, men vi vil gerne fortælle dig, at det ikke kun er citronsaft i dit vand, der hjælper med at holde dine neglebånd sunde. Du kan også bruge det til at forhindre andre ting i at blive brune! Ja, citronsaft kan også gøre det!

Med eller uden varme vil lyse frugter og grøntsager ofte hurtigt blive brune på grund af ilt i nærmiljøet. Du kan bruge en citron til at forsøge at afbøde disse virkninger. Hvis du lægger et håndklæde fugtet med citronsaft på, kan du forhindre, at disse frugter og grøntsager som blomkål, æbler osv. bliver brune for hurtigt.

Pleje af forkølelsessymptomer
Hvis du har haft ondt i halsen eller er forkølet, har din mor sikkert givet dig varm te med honning og citron. Det er der en god grund til. De to ingredienser hjælper sammen med at lindre symptomerne på mindre sygdomme. Citronen reducerer specifikt slim og hjælper med at forbedre eventuelle luftvejsproblemer.

At den er fyldt med C-vitamin hjælper også til. Det er en antioxidant, der hjælper med at styrke immunforsvaret. Honning er også godt mod ondt i halsen, fordi det har antibakterielle egenskaber, der hjælper med at forhindre infektion i at sprede sig. Ud over at lindre dine halssmerter hjælper honning også med at lindre hoste på grund af dens antiinflammatoriske virkninger.

Forebyggelse af nyresten
Nyresten opstår, når mange krystaldannende stoffer, som f.eks. calcium ophobes i kroppen. Normalt kan du slippe af med mindre nyresten ved at tisse, selv om det er lidt smertefuldt, men større sten kan endda kræve en operation.

Det er bestemt ikke en sjov omgang, så det er nok bedst at forebygge dem. At drikke masser af vand med citronsaft er en ret god måde at gøre det på. Det øger din urins citratindhold, hvilket vil hjælpe med at holde gang i rensefunktionen. Og al denne forbyggelse stammer bare fra citronvand!

Pleje af rynker
Rynker er noget, som vi alle frygter, men det er også en del af livet. De kan dog forebygges ved at drikke vand med citron konsekvent. Når du drikker citronvand konsekvent, hjælper det din krop med at bekæmpe de frie radikaler. Frie radikaler skaber rynker.

Mens citroner ikke helt vil slippe af med dine rynker, vil de hjælpe med at mindske de irriterende frie radikaler! Derudover kan du lave en ansigtsvask med citron for at hjælpe mod rynker. Pres lidt citronsaft i noget Clearasil for at få en C-vitaminforstærket ansigtsvask!

Afbleg de mørke alderspletter
Alderspletter er en anden hudfejl, der sandsynligvis vil opstå, når du bliver ældre. En ændring af din hudpleje kan være nødvendig. I stedet for at bruge en masse penge på bestemte produkter, kan du bare købe nogle citroner. Hvis du gnider en skåret citron over alderspletten, vil det hjælpe med at lysne dens farvning. Bare lad saften sidde i ca. 15 minutter og vask den derefter af.

Citronsaft er en god måde at lysne din hudtone på, fordi den indeholder C-vitamin, som hjælper med at forbedre hudens elasticitet og reducere rødme. En let ansigtsmaske vil også hjælpe med at fjerne døde celler fra dit ansigt, så citronsaften kan gøre sin magi!

Giv dig selv lyse striber i håret
Det kan være en smule besværligt at gå til en frisørsalon bare for at få lyse striber. Så hvorfor ikke gøre det selv? Og så er det også meget billigere. Du skal bare bruge saften til en kvart kop af citroner og tilsæt lidt vand, så det bliver en hel kop. Derefter skal du bare skylle dit hår med blandingen og sidde ude i solen, indtil dit hår tørrer færdigt.

Afhængigt af det udseende, du ønsker, skal du måske gentage processen et par gange. Det bedste er, at der ikke sker nogen skade på dit hår – bortset fra den skade, der opstår, når du sidder ude i solen i en time eller deromkring – og du kan se resultater efter blot én gangs brug!

Slip af med pletter på marmor
Marmor er et smukt og naturligt materiale, der kan være en fantastisk tilføjelse til dit hjem. Det har bare en lille ulempe: der kan nemt komme vandpletter. Heldigvis er der en nem måde at forhindre det på: citroner! Kan du selv tro på, hvor nemt det er at reparere dine marmorbordplader?

Halver en citron, dyp den i groft salt, og gnid citronen kraftigt hen over din marmor. Skyl derefter straks efter, når du er færdig. Syren fra citronen vil hjælpe med at opløse eventuelle pletter på din marmorplade, mens den ikke efterlader nogen rester.

Blødgør dine albuer
Tørre, kløende albuer kan være smertefuldt. De er ikke kun irriterende, men de føles også ubehagelige. Heldigvis for dig er der en enkel måde at slippe af med dem på: gnid citroner på dine albuer! Du skal kombinere citronsaft med bagepulver og derefter påføre det på dine albuer som en lotion.

Citronsaften vil eksfoliere din hud og gøre det muligt for bagepulveret at trænge dybere ind i porerne. Skyl området af med vand og mere citronsaft, og gnid derefter bare lidt olivenolie ind og dup tørt med et blødt håndklæde. Dine albuer vil blive glatte og bløde igen!

Lindring af hovedpine
Har du nogensinde haft hovedpine? Du har sikkert haft lyst til at bruge et smertestillende middel, ikke sandt? Nå, men vi vil gerne fortælle dig om et alternativ, der kan hjælpe på din hovedpine: citronsaft! Hvis du presser noget citronsaft i varm te og drikker det, kan det hjælpe med at lindre smerten fra hovedpine.

Det er alt sammen takket være citronsyren i frugten. Når du drikker det, udvider det blodkarrene og reducerer smerten i hovedet. Det er derfor, det virker så godt mod hovedpine. Du behøver ikke at tage vores ord for gode varer – prøv det selv! Alt, hvad du behøver, er noget te og en citron!