Er QR-koder farlige?

524

QR-koder er blevet et populært middel til lagring og udveksling af information i vores dagligdag. Mange af os bruger nu koderne til at distribuere oplysninger til forskellige formål, herunder betaling af restaurantregninger, adgang til hotelværelser, service på hospitaler og køb af produkter i et stormagasin. Brugen af denne praktiske teknologi steg kraftigt i forbindelse med pandemien.

Disse uskyldige koder er imidlertid blot en måde at lagre data på og er ikke i sig selv farlige. Udnyttelse og misbrug af QR-koder kan dog være risikabelt på flere måder. Mange hackere bruger QR-koder som en angrebsvektor.

Den mest almindelige måde at øge truslen på er, at besøge QR-kodens URL-adresse eller kontrollere de links, der er knyttet til QR-koder. Når du klikker på URL’er, der er gemt i QR-koder, fører det dig til et phishingwebsted, der beder dig om at indtaste et brugernavn eller en adgangskode til et andet websted. Cyberkriminelle bruger ofte phishing-e-mails, der indeholder QR-koder, til at gennemføre et malwareangreb.

Vi bruger ofte QR-koder til at gennemføre transaktioner og betaling af regninger. Især under covid-19-pandemien fremmede mange lande “ingen-kontakt”-kommunikation og informationsudvekslingsstrategier, som i sidste ende tilskynder til brug af QR-koder. Samtidig har det dog en indflydelse på økonomiske tyveriaktiviteter.

For at opretholde sikkerheden med QR-koder skal man kun scanne QR-koder fra pålidelige kilder. Det er også klogt at bruge primært scannere fra tredjeparter, der viser linket til webstedet. Så kan du se indholdet, før du åbner dem. Desuden kan du opdatere enhedens sikkerhed regelmæssigt for at sikre maksimal sikkerhed mod ondsindede aktiviter.