Efterretningstjenesterne undersøger hacking af Viasat

456

Den amerikanske satellitkommunikationsudbyder Viasat blev hacket på dagen for invasionen af Ukraine. Det menes, at Rusland stod bag det store massive cyberangreb. Dette betydelige cyberangreb påvirkede militæret, regeringen samt offentlig kommunikation.

Vestlige efterretningstjenester har undersøgt dette cyberangreb. Selv om eksperterne endnu ikke har fremsat en offentlig anklage, forventede de, at Rusland havde hacket disse satellitkommunikationer for at udslette enhederne for netop denne dag invasionen begyndte. Ukraine har imidlertid bevist, at de er mere modstandsdygtige over for cyberangreb. Dette cyberangreb havde også påvirket andre lande i Europa.

Viasat er en kommunikationssatellit, der leverer kommunikation via et netværk af satellitter. Viasat fortalte, at de var nødt til at udskifte nogle kunders modemmer efter angrebene. Men selve kernenetværksinfrastrukturen og satellitten blev ikke beskadiget. Viasat sagde i en erklæring: “Viasat arbejder aktivt sammen med distributørerne for at genoprette service for de faste bredbåndsbrugere i Europa, der er berørt af denne hændelse.”

Den vestlige efterretningstjeneste sagde: “Hvis det i sidste ende skulle tilskrives Rusland, vil det i høj grad passe med det, vi forventer, at de gør; nemlig at de bruger deres cyberkapabilitet til at støtte deres militære kampagne.” De amerikanske cyber-myndigheder har advaret: “opmærksom på mulige trusler mod amerikanske og internationale satellitkommunikationsnetværk.”