Udfordringerne på kontormarkedet

193

Coronavirus-pandemien har medført nogle omfattende ændringer på markedet for kontorejendomme. Det gradvise skift til fleksibelt arbejde og fjernarbejde er allerede blevet en tendens i mange virksomheder. Så den mest bemærkelsesværdige udfordring, som kontormarkedet kommer til at stå over for i indeværende år, er den faldende efterspørgsel efter et stort, tæt, centraliseret kontor. Da lejerne er mere fleksible og kan øge deres behov i et serviceret kontor, må investorerne på markedet for kontorejendomme handle derefter. Det bliver mere behageligt at administrere tredjeparts forsyningsselskaber og arrangere opbevaring af møbler i et co-working kontorlokale. Efterspørgslen efter kontorer til samarbejde er derfor stigende. Men udbuddet af servicerede kontorer og co-working-lokaler er begrænsede, hvilket vil blive den største udfordring på markedet for kontorejendomme i 2022.

Et stort antal mennesker har mistet deres fuldtidsjobs i de sidste to år på grund af COVID-19. Pandemien har haft store konsekvenser for arbejdskulturen og for markedet for kontorejendomme. Mange mennesker er begyndt at arbejde på afstand siden pandemiens start. Arbejdstagere flytter til mindre byer og forstæder for at reducere deres leveomkostninger. Som følge heraf er efterspørgslen efter en central beliggenhed faldende. Investorer på kontormarkedet forsøger også at flytte til forstæderne for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Denne pandemi har ændret hele den måde, vi tidligere har arbejdet på kontoret på. Mange virksomheder har enten ændret deres kontormiljø eller iværksat fjernarbejde. Der er indført nogle nye teknologier for at sikre, at arbejdspladsen er sikker og behagelig. Et berøringsfrit indgangssystem er en sådan teknologi, der gør det muligt for medarbejderne at komme ind på kontoret uden at røre ved noget fysisk. For at forhindre spredning af virus er det meget vigtigt at udføre berøringsfri aktiviteter på en arbejdsplads, hvor flere medarbejdere dagligt kommer fra forskellige steder. Så sikkerhedssystemer som kameraer og kortlæsere bruger en mobil app til at etablere en sikker berøringsfri kontoradgang. På samme måde bruger mange organisationer en belægning til at holde kontoroverfladen virusfri. Denne belægning vil hjælpe kontorafdelingen med at være virusfri. Den vil især blive anvendt på overflader med høj berøringsgrad, såsom dørhåndtag, gelændere, skriveborde og elevatortastaturer.

Den nuværende situation fremmer samarbejdsrum på forskellige lokaliteter. Efterspørgslen efter centraliserede kontorer med store rum er faldende. Investorerne på markedet for kontorejendomme lægger også vægt på at investere i et fælles kontormiljø. I denne ændrede situation efterspørger arbejdstagerne nogle nye faciliteter som f.eks. kontorets renlighed og sanering. Efterspørgslen efter separate toiletter og samarbejdsområder med flere anvendelsesmuligheder er nogle af de stigende krav, som kontormarkedet står over for. Arbejdstagerne søger en sund og virusfri arbejdsplads, hvor de kan arbejde sammen med hinanden uden frygt for smitte.