Skal skadeligt indhold censureres på sociale medier?

305

Ukorrekte påstande eller misvisende informationsbaseret indhold går viralt på de sociale medier og udvikler sig ofte til voldsomme handlinger. Nogle gange har indhold med forkerte oplysninger konsekvenser for liv eller død. Især når det drejer sig om at forstå videnskab og træffe sundhedsbeslutninger.

Nogle samfundsvidenskabsfolk rejste det spørgsmål, om det er den ultimative løsning at fjerne indholdet. De hævdede, at fjernelse af information kan ligne censur, og at det kan afskrække folk fra at hæve deres stemme i forbindelse med et spørgsmål. De nævnte også, at fakta ikke bør anfægtes, hvilket kan være et vigtigt bevis for fremtidige ændringer.

Verdens ældste videnskabelige institution, der er i drift, Royal Society, udfordrer de nyeste måder at formidle information på. De foreslår, at de sociale medier justerer deres algoritmer, så de kan forhindre, at vildledende indhold går viralt. De anbefaler, at der tages skridt mod de personer, der tjener penge på falske påstande.

Royal Society siger: “Fjernelse af indhold kan forværre følelser af mistillid og udnyttes af andre til at fremme misinformationsindhold.” Dette “kan forårsage mere skade end gavn ved at drive misinformationsindhold … hen til sværere tilgængelige hjørner af internettet.”

De eksperter, der arbejder med den måde, misinformation spredes på nettet, er dog ikke enige i denne påstand. De mener stadig, at fjernelse af indhold er den bedste løsning, når det er meget skadeligt, klart forkert og spredes meget hurtigt og bredt.