Er Boeings 737 Max Stadig Ikke Sikker?

437

Boeings 737 Max anses for at være et af “de mest undersøgte transportfly i historien”. Mange eksperter mener dog, at Boeings 737 Max stadig ikke er sikker. Her har vi forsøgt at undersøge det.

Flyet har fået flyveforbud efter to katastrofale ulykker. De amerikanske tilsynsmyndigheder har identificeret flere potentielt alvorlige problemer med 737 Max. Men nu meddeler Boeing, at flyet er både sikkert og pålideligt.

For nylig lettede et 737 Max-fly fra Boeing Field-lufthavnen i Seattle. Det var en leveringsflyvning, og ejeren af rejsekoncernen Tui tog dette helt nye fly for at begynde arbejdet. På denne 5.000 miles lange rejse har piloterne oplevet et akut “flyvekontrolproblem”. Piloterne meddelte, at de var nødt til at vende om. Heldigvis landede flyet sikkert bagefter.

Den tidligere ledende sikkerhedsingeniør ved Federal Aviation Administration (FAA) Joe Jacobsen udtalte: “Hvis de ikke er produktionsrelaterede”, sagde han, “så har vi et problem med systemsikkerhedsanalysen, da jeg tror, at vi ikke ville have forudset disse antal fejl på så kort tid med en så lille flåde af fly.”

En canadisk ekspert i flyvestyresystemer, Gilles Primeau, sagde: “Et grundlæggende koncept for sikkerhedskritiske systemer er, at hvis virkningerne og alvoren af en fejl forårsager en yderligere fare, bør hyppigheden af forekomsten gøres tilstrækkelig sjælden ved design … tab af vandret stabilisatorposition kan være katastrofalt”.

Senere sagde FAA-myndighederne: “Da vi genindsatte 737 Max i drift, bemærkede vi, at der ville forekomme rutinemæssige hændelser med flyet, ligesom det er tilfældet med alle andre flymærker og -modeller. FAA behandler disse problemer ved hjælp af den samme proces for fortsat operationel sikkerhed, som vi tilbyder for hele den amerikanske kommercielle flåde. Vi har ikke set nogen rapporterede hændelser, der kan tilskrives det ombyggede automatiserede flyvestyringssystem på Max.”