Småbønder Bruger Smart Teknologi i Sydafrika Til At Skabe Mere Vækst

284

Det er meget vanskeligt at drive en lille bedrift i Sydafrika. Fordi småbønder er nødt til at håndtere kriminalitet som f.eks. røverier. Nogle gange bliver landarbejdere overfaldet, hvilket kan medføre store tab. De må også kæmpe for at få adgang til frugtbar jord og vand. Alle disse udfordringer er almindelige i Afrika syd for Sahara. I denne situation tager mange småbønder støtte fra smart tech og oplever gode resultater.

Siphiwe Sithole er en af de succesfulde småbønder, der dyrker afgrøder som amadumbe, kokosnødder og bittergrønt på sin lille gård. Fru Sithole har fokuseret på økologiske og lokale produkter. Hun har handlet under sit eget mærke, African Marmalade, hvilket er hemmeligheden bag hendes succes. Siphiwe Sithole sagde: “Jo længere væk man er fra markedet, jo mere kommer man til at bløde.”

Store kommercielle landbrug kan nemt købe ting som gødning og gode frø. De har også bredere adgang til flere markeder. Siphiwe behøver dog ikke at konkurrere med disse kommercielle landbrug. Hun forklarede: “Vi har set med de eskalerende oliepriser, at jo længere væk man er fra markedet, jo mere bløder man, og man kan ikke sælge nogle af de ting [man producerer].”

Ligesom Siphiwe bruger mange småbønder i Sydafrika teknologi til at udjævne spillereglerne. Mange agroteknologiske startups som Khula! skaber muligheder for småbønder. “Khula!”-startup’en og dens app har startet sine aktiviteter i 2018. Det har allerede opbygget et netværk af 7 500 landmænd. Hundredvis af tredjepartsleverandører og landbrugsrådgivere arbejder også i dette netværk.

Senior manager for landbrug hos Nedbank Maluta Netshaulu sagde om dette initiativ: “Der er mange platforme [rundt omkring] i øjeblikket, når det gælder levering af dine produkter, men der er ikke en, der hjælper landmændene med at skaffe input, og som giver dem den frihed til at vælge.”