Hvad Er Fjernledelse?

322

Fjernledelse er et voksende koncept i de globale økonomier. Det betyder at lede et team på afstand. Især i forbindelse med dette udbrud af coronavirus opererer mange virksomheder på afstand. De fleste af holdene udfører deres opgaver fra et fjernt sted. Så fjernledelse bliver den vigtigste teknik til at lede et team.

Ledelse på afstand er helt anderledes end almindelig ledelse. Ved fjernledelse er der ingen eller begrænset fysisk kontakt eller møder ansigt til ansigt. Ved almindelig ledelse er det muligt at holde et hurtigt møde, hilse på hinanden, snakke sammen i frokostpausen og løbende påskønne det gode arbejde. Men ved fjernledelse er teamet nødt til at stole på zoom-møder, sms’er på Slack eller e-mails til officiel kommunikation.

For at gøre fjernledelse effektiv skal lederne lægge vægt på regelmæssig kommunikation og opfølgningsmøder. Det er vigtigt at bruge online arbejdssporingsteknikker, så lederne kan observere fremskridtene og give konstruktiv feedback.

Den bedste ledelsesstil for fjernarbejdere er participatorisk ledelse. Ved dette lederskab inviterer lederne deres medarbejdere til at give input til forretningsbeslutninger. Det er en demokratisk stil at inddrage dem i målfastsættelse, beslutningstagning og planlægning. Derved øges medarbejdernes engagement og ansvar, og de føler sig mere selvhjulpne.