Sådan Forbedrer Du Dine Evner Til At Lytte Aktivt

281

Aktiv lytning er en proces, hvor du lytter opmærksomt til den, der taler. At give feedback og observere talerens kropssprog er også vigtige dele af aktiv lytning. Du skal også være empatisk over for talerens følelser. Det er faktisk en del af effektiv kommunikation. Du skal huske, at kunsten at lytte bliver bedst udmøntet ved aktiv lytning.

For at blive en aktiv lytter skal du bare være opmærksom, fordi det, at være opmærksom er en vigtig del af aktiv lytning. Til dette formål skal du undgå distraherende tanker og eksterne udløsende faktorer, der kan skabe hindringer for at være opmærksom.

For at sikre aktiv deltagelse skal du stille åbne spørgsmål. Ved at gøre det kan du få et udførligt svar fra talerne. Det er også nyttigt at dele følelser og holdninger. Kommunikationen bør foregå begge veje, så det virker som en interaktiv handling, der kan give frugtbare resultater. Du skal også stille uddybende spørgsmål og være opmærksom på talerens følelser. Du kan parafrasere eller hjælpe taleren ved at opsummere hele samtalen.

Du kan nyde godt af mange fordele ved aktiv lytning i dit personlige såvel som professionelle liv. Det vil hjælpe dig med at opbygge ægte forbindelser med folk. Det er en effektiv færdighed, der forbedrer netværket på arbejdspladsen. Det er også et vigtigt redskab til selvhjælp.