Nye Droneregler i EU og UK

567

EU har besluttet at starte 2021 med nye regler vedrørende droneoperation. Reglerne blev fastlagt af Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur eller EASA. Tidligere varierede dronelovene fra land til land. Nu er der ensartede regler som skal være gældende i alle EU-medlemslande, Norge, Island og Liechtenstein. Storbritannien forventes også at følge trop.

I henhold til de nye regler skal alle droner registreres hos den respektive luftfartsmyndighed i landet. Disse nye regler blev indført for at sikre, at myndighederne ved, hvem ejerne er, og at de kan spores, hvis dronerne bruges uansvarligt eller ulovligt. Uanset om du flyver en drone til rekreative eller kommercielle formål, er reglerne identiske.

De nye regler har kategoriseret dronetyper i høje, mellemstore og lave risici. Droner med lav risiko behøver ikke at blive autoriseret, men vil stadig være underlagt driftsgrænser. Medium-risiko droner skal have tilladelse fra den relevante luftfartsmyndighed baseret på en risikovurdering. Højrisiko-droner skal følge alle gældende luftfartsregler.

For lavrisikodroner, der sælges i Europa, vil der være et CE-mærke (Conformité Européenne / European Conformity), der angiver, at produktet har opfyldt kravene til sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse. Droner, der tilhører lavrisikokategorien, vil også have en anden underkategori med yderligere regler: A1, A2 og A3. Droner, der vejer mindre end 250 g, hører til A1-kategorien og må flyve over mennesker. Droner, der hører til A2, er dem, der vejer mere end 250 g men mindre end 2 kg og skal flyves mindst 50 m væk fra mennesker. A3-droner er droner, der vejer mere end 2 kg og skal flyves langt væk fra mennesker.

For drone-flyvere med base i Storbritannien er de stadig forpligtet til at have et flyer-ID og bestå Civil Luftfartsmyndigheds teoriprøve, før de kan flyve en drone, der vejer mere end 250 g inden for 150 meter fra mennesker.

DJI, en af verdens velkendte drone-producenter, har hilst de nye regler velkommen. Der vil være en overgangsperiode på to år for DJI-kunder, der købte droner inden 1. januar 2021, som ikke indeholder CE-mærket. Droneoperatører skal kontakte de lokale myndigheder for at få flere oplysninger.