Googlen entinen mainospäällikkö lanseeraa seurannasta vapaan hakukoneen “Neevan”

295

Uusi hakukone ilman mainoksia ja seurantalaitteita debytoi hiljattain Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ranskassa ja Saksassa.

Luoja Sridhar Ramaswamy, joka johti 16 vuotta Googlen mainososastoa, kertoi BBC Newsille, että teknologiateollisuus on alkanut väärinkäyttää ihmisten tietoja ja että hän ei halua enää olla osa sitä.

Neeva-hakukone tarjoaa ilmaisen haun sekä lisäominaisuuksia, kuten salasanahallintayhteyden ja VPN-palvelun (Virtual Private Network), jotka edellyttävät tilausta, ja se on kerännyt sijoittajilta 77,5 miljoonan dollarin rahoituksen.

Neevan ja Googlen välinen kilpailu yksityisyys ensin -hakumallilla ei ole uutta. DuckDuckGo on yksi muista; sillä on tiettävästi 0,64 prosenttia maailmanmarkkinoista. Startpage ja Qwant ovat kaksi muuta merkittävää markkinoille tuloa.

Neeva on Ramaswamyn mukaan käyttäjä ensin -alusta, joka korostaa anonyymiä ja läpinäkyvää hakua sen sijaan, että se olisi mainoksia tarjoava hakukone. Hän on sitä mieltä, että sen sijaan, että Internetin pitäisi olla henkilökohtainen tilaverkko sen sijaan, että se tulvii mainoksia, SEO-roskapostia ja aiheeseen liittymätöntä materiaalia.

Välttääkseen yritysten puolueellisuuden vaikutuksen, jota seurataan koko verkossa, he suunnittelivat haun uudelleen antamalla käyttäjille valinnanvaraa lähteistä, tarjoamalla tarkkoja ja läpinäkyviä tuloksia sekä yksityisiä ja räätälöityjä kokemuksia.